Lööf kommer inte att bli statsminister

Den som påstår det pratar i nattmössan

Annie Lööf kommer inte att bli statsminister. Alla som påstår det svamlar.

Senast var det språkröret Isabella Lövin (MP) som sade att det mycket väl kunde sluta med att centerledaren Annie Lööf blir statsminister.

– Om man har prövat olika varianter i flera talmansrundor så utesluter jag inte det, sade hon till Sveriges Radio.

På sociala medier och vid fikaborden är Lööf också på tapeten. Åtskilliga fingrar har lyfts av talare som meddelat att de kommit på hur statsministerfrågan ska lösas.

Man ska naturligtvis aldrig säga aldrig. Men jag skulle inte satsa en enda krona på att Annie Lööf blir statsminister. Hon företräder riksdagens fjärde största parti med 8,6 procent av rösterna.

Vid ett enda tillfälle i modern svensk politisk historia har statsministern hämtats från ett sådant litet parti.

Denna enda gång inträffade då dåvarande Folkpartiet 1978 bildade regering med stöd av drygt 11 procent av rösterna. Men omständigheterna var helt annorlunda än dagens.

Regeringen Fälldin hade precis spruckit och det var knappt ett år kvar till valet. Riksdagen tyckte därmed att det var onödigt med ett nyval så tätt inpå det ordinarie valet. Socialdemokraterna lade ner sina röster i omröstningen och Ola Ullsten valdes till statsminister. Det hann han vara i 359 dagar innan han fick gå.

Men med det kortvariga undantaget har statsministern sedan andra världskriget hämtats från det enda, eller det största, regeringspartiet. Antingen Socialdemokraterna eller Moderaterna.

Så kommer det med all sannolikhet bli även den här gången. Den som jiddrar om Annie Lööf pratar än så länge i nattmössan.

På måndag nästnästa vecka väljer riksdagen en ny talman. Dagen efter, eller dagarna efter, röstas Stefan Löfven bort som statsminister och Sverige får en expeditionsministär, eller en övergångsregering som det rätteligen heter.

Då, men inte förr, börjar den nye talmannen sondera stödet för Stefan Löfven alternativt Ulf Kristersson som statsminister. Hen kommer att träffa samtliga partiledare, sannolikt flera gånger, innan hen bestämmer sig för vilket förslag som ska läggas fram för kammaren.

I genomsnitt har det tagit sex dagar att bilda regering i Sverige. 1979 slogs det gällande längdrekordet, då tog det 25 dagar. Den här gången kan det dra ut ännu lite mer men inte evigheter.

Innan den nya regeringen bildas måste det piskas upp en krisstämning för att förenkla för oortodoxa lösningar. Alliansen började i veckan genom att säga att vi kanske inte har någon regering förrän till jul.

Om talmannen misslyckas fyra gånger med att få sitt förslag till statsminister godkänt av riksdagen blir det automatiskt nyval inom tre månader. Senast det hände var 1958. Nyvalet dessförinnan hölls 1921.

Ingen behöver rösta för statsministern. Men 175 eller fler får inte rösta emot. Socialdemokraterna och SD har tillsammans 206 röster. Annie Lööf har kort sagt inte en chans.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.