Valet kan sluta hur som helst

Bara en månad kvar till valet. Och fortfarande är det helt omöjligt att veta om nästa statsminister heter Stefan eller Ulf i förnamn.

Enligt Aftonbladet/Inizio skiljer det bara 0,7 procentenheter mellan det blåa och det röda blocket till Alliansens och Ulf Kristerssons (M) fördel. Det motsvarar drygt 43 000 röster och är alltså en helt försumbar ledning.

Omkring var tredje väljare bestämmer sig för vilket parti de ska lägga sin röst på veckan före valet. I det perspektivet så kan vad som helst hända.

Det kan bli en Alliansregering, som de fyra partierna förespråkar i första hand. Den leds i så fall av Ulf Kristersson.

Men det kan lika gärna bli en fortsättning på den nuvarande ordningen. Det vill säga en koalition ledd av Stefan Löfven (S) mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, i budgetsamarbete med Jonas Sjöstedt (V).

Eller också händer det oväntade. Att den blivande regeringen vilar på en överenskommelse över blockgränsen. Det har statsminister Stefan Löfven vurmat för sedan 2012 och nu tycks öppenheten för den lösningen även på andra håll på den politiska kartan vara större än den var då.

Det beror framför allt på att stödet för Sverigedemokraterna har ökat kraftigt sedan förra valet. De traditionella partierna vill begränsa deras inflytande så mycket det går. Alltså är de öppna för det som i Sverige måste betrakas som ovanligt, regeringslösningar över blockgränsen. Det har inte förekommit sedan 1950-talet om man bortser för samarbetet mellan Centern och Socialdemokraterna i slutet av 1990-talet.

Ulf Kristersson och Stefan Löfven i riksdagen.

Nåväl, i denna stund, 34 dagar före valet till riksdag, kommun, landsting och regioner har vi inte en aning om vad nästa statsminister heter, Stefan Löfven eller Ulf Kristersson. Det kan sluta hur som helst.

Dyker vi lite djupare in i den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio ser vi att stödet för Alliansen minskat med 0,6 procentenheter sedan den förra mätningen i juni. För regeringen och dess budgetpartner har det ökat med 1,7 procentenheter.

En sannolik förklaring till det är den utdragna torkan och bränderna. Oro, vad den än beror på, gynnar oftast sittande regering. Något som skulle understödja den tesen är uppgången för Miljöpartiet med 0,9 procentenheter som ju annars haft det extremt motigt med väljarstödet.

Klimatförändringarna kan vara en förklaring till den heta sol som strålat över Sverige under mer än en månad. Klimatet har inte i några tidigare mätningar varit en av de viktigaste politiska frågorna enligt väljarna.

Men det kan ha förändrats. Alla som spanat förgäves mot skyn efter moln och regn har säkert funderat över om det beror på vår livsstil. Och kommit fram till att det kanske gör det.

Om man tittar ännu längre in i materialet så ser man att Vänsterpartiet tappat inom det rödgröna blocket. Helt följdriktigt eftersom de flesta väljarströmmar mellan partierna inskränker sig till förflyttningar inom det egna blocket.

I Alliansen har Liberalerna tappat mest. Inte konstigt, klimaten är inte en av deras profilfrågor. Stödet för Alliansens gröna parti, Centern, ligger däremot kvar på samma nivå som i förra mätningen.

Sverigedemokraterna är den här mätningens största förlorare. De tappar 1,5 procentenheter och landar på 19 procent, högt över det förra valresultatet. Men så är det alltid när det gäller stödet för SD.

Så snart deras frågor inte är i fokus försvinner en del av väljarna. Och säga vad man vill om Sverigedemokraterna, de är inte ett parti som sätter klimatet högt på dagordningen. Och det är det vi diskuterat i sommar, inte integration och invandring.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.