Bered er på Putin forever

Tanken att Putin bara skulle försvinna från makten när hans mandat går ut 2024 har alltid känts befängd.

Frågar har istället varit hur han skulle bära sig åt för att sitta kvar.

Nu vet vi hur Putin för alltid tänker bli Rysslands ledare.

Spekulationerna har pågått en längre tid om vilket trick Putin skulle använda för att förlänga sin tid vid makten.

Det talades om en union med Vitryssland som skulle kunna motivera att det skrevs en ny konstitution. Putin skulle bli president för det nya landet. Det föll på att diktatorn Alexander Lukasjenko inte var pigg på att spela andrafiolen under Putin.

En annan teori var att Putin på nytt skulle byta jobb och föra över all makt till den nya positionen.

Men det blir inget av detta.

När världen i går fick reda på lösningen så var den lika enkel som genial med Putins ögon sett. Den kom lite oväntat och med perfekt tajming mitt i coronahysterin världen över.

Det var knappt så att någon noterade att det ryska parlamentet Duman, som helt domineras av Putins parti Förenade Ryssland, röstade om en ny konstitution. Plötsligt lade en av ledamöterna, den 83-årige kvinnliga kosmonauten, Valentina Tereshkova, lägligt fram ett tilläggsförslag om att presidentklockan för Putin skulle nollställas när den nya konstitutionen började gälla.

Livförsäkring

Hon hävdade att ”Putin måste finnas där – ifall något skulle gå fel”.

Vem vågar argumentera mot den första kvinnan i rymden? Den ryska Duman klubbade förslaget med röstsiffrorna 383-0. 43 avstod från att rösta.

Presidentmakten ska fortfarande vara begränsad till två sexårsperioder men i stället för att vara diskvalificerad från att ställa upp igen så kan Putin sitta i tolv år till om han vill ställa upp.

Putin, som styrt landet i 20 år, har inte sagt att han ska ställa upp men det kommer han givetvis att göra. Presidentposten är hans livförsäkring gentemot alla fiender som vill ge igen i samma ögonblick som han förlorar makten. En försäkring om att få behålla de rikedomar han samlat på sig.

Rysslands president Vladimir Putin talar i duman i Moskva den 10 mars 2020.

Visserligen måste den nya konstitutionen godkännas av den ryska författningsdomstolen och i en folkomröstning som ska hållas den 22 april.

Med tanke på att domstolarna äter ur handen på Putin lär Författningsdomstolen knappast lägga några hinder i vägen. Även folkomröstningen är ett ”safe bet” för Putin.

Den senaste opinionsundersökningen från det fristående institutet Levada visar att 67 procent av ryssarna tycker att presidenten gör ett bra jobb. Och skulle ryssarna mot förmodan rösta fel så går det ju alltid att tricksa med resultatet i en låtsasdemokrati som den ryska.

Fruktar kaos

Sannolikt behöver den förre KGB-agenten inte ens fuska. Utan ett givet alternativ som efterträdare fruktar ryssarna att kaos ska utbryta. Då röstar de hellre på Putin än tar ett steg ut i det okända.

Fördelen med Putins uppenbart odemokratiska manöver är att det tar bort osäkerheten om Rysslands framtid. Alla vet att det sannolikt blir Putin som styr landet i tolv år till från 2024. Då kommer den ryske presidenten att vara 83 år. Behöver han sitta längre kan han alltid skriva om författningen en gång till.

Även om Putin i många avseenden förvandlat Ryssland till en maffiastat så är uppsidan för omvärlden att man vet vem man har att göra med. Skulle Putin ha lämnat makten på riktigt hade troligen en våldsam maktkamp utbrutit som kunde ha destabiliserat Ryssland.

Nu vet alla det vad som sannolikt väntar är tolv år till av försök att destabilisera EU och USA och motverka västvärldens inflytande. Inte med vanliga krig utan med assymetrisk krigföring i form av bland annat cyberangrepp och hans små gröna män utan uniformsbeteckningar.

Världen får vänja sig vid Putin forever.

Följ ämnen i artikeln