Försvaret allt viktigare för svenska folket

Nästan fördubbling på en månad

Arkivbild på militärövning.

Försvaret blir en allt viktigare politisk fråga för svenska folket. På en månad har den klättrat fyra platser på listan enligt Aftonbladet/Demoskop.

Men lag och ordning är fortsatt den allra viktigaste frågan.

Det har hänt mycket lite överst på listan över väljarnas viktigaste politiska frågor under det senaste året. Fast cementerat i toppen har lag och ordning legat. På andra plats har sjukvården legat lika stadigt parkerad. Så ser det ut även nu enligt Aftonbladet/Demoskop. Varje månad tar de reda på vilka politiska frågor som svenska folket tycker är hetast.

Den fråga som under den senaste månaden ökat mest i vikt är försvaret. Den låg inte ens på tio-i-topplistan i januari men nu ligger frågan på sjunde plats. 16 procent, ungefär var åttonde person, tycker att det är en av politikens viktigaste frågor. Det är sju procentenheter fler än en månad tidigare.

Det är alltså nästan dubbelt så många som tycker att försvaret är en av de viktigast politiska frågorna i februari än som gjorde det i januari.

Förklaringen måste vara kriget i Ukraina och en ökande insikt om hur viktig försvaret är för att Ryssland ännu inte tagit makten över landet. Ibland är världen ond, som mormor sade.

Två frågor som däremot inte känns lika viktiga för svenska folket denna månad som de gjorde i början av året är energi och kärnkraft, liksom skola och utbildning. De har tappat fem respektive fyra procentenheter.

Att energin minskar i vikt är ganska enkelt att förklara. Efter kylan och de exploderande elpriserna vissa dagar under december har det varit lugnare på elmarknaden sedan dess. Och billigare. Frågan är inte längre på var mans läppar.

Att skola och utbildning tappar i tyngd är däremot svårare att förklara. Frågan är ständigt aktuell. Möjligen kan förklaringen vara att årets gymnasieval i princip är avklarade.

Det kärva ekonomiska läget gör att en fråga som under de senaste åren legat väldigt långt ner på väljarnas lista över de viktigaste politiska frågorna nu placerar sig på nionde plats.

Det är klasskillnader och ekonomiska klyftor, en fråga med doft av 1970-tal. Det ska bli intressant att se om den blir ännu viktigare i takt med att reallönerna sjunker och räntorna höjs. Det kommer i så fall färga av sig på den politiska debatten.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som
speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 367
intervjuer under perioden 31 jan – 6 feb 2023 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.