Lööf tänker inte bli någon dörrmatta till Löfven

Drog gränsen i första partiledardebatten efter valet

Annie Lööf är Stefan Löfvens budgetpartner. Men hon tänker inte bli hans dörrmatta.

Det står klart efter den första partiledardebatten i Sveriges nya politiska landskap.

Jag skulle kalla den uppseendeväckande ängslig, den första partiledardebatten sedan valet.

Det är tydligt att partierna ännu inte lyckats orientera sig i det nya politiska landskapet. Därför navigerar de försiktigt och långsamt hellre än att trampa fel och få löpa gatlopp.

Före valet fanns två block, Alliansen och de rödgröna. Till höger om dem, på kanten, fanns Sverigedemokraterna.

Efter det så kallade januariavtalet mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet och deras samarbetspartier Liberalerna och Centern ser det helt annorlunda ut.

I mitten har vi regeringen och deras samarbetspartier C och L. Till vänster om dem finns vänsteroppositionen som består av ett enda parti, Vänsterpartiet. Till höger finns högeroppositionen där Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ingår.

Spänningen var alltså på topp inför debatten. Alla ville se, och höra, hur de nya konstellationerna skulle behandla varandra i denna första debatt efter ommöbleringen av det politiska landskapet. Skulle Ulf Kristersson (M) hoppa på Annie Lööf (C)? Vilka rosor skulle Stefan Löfven (S) strö över Jan Björklund (L)?

Men den som hade hoppas på bryska nappatag blev besviken. Hela föreställningen var, som jag skrev tidigare, försiktigt ängslig. Tassande.

Mest intressant var de två nya partikonstellationerna. Den mellan de nya samarbetspartierna och den mellan de forna allianskamraterna.

Inom den gamla Alliansen råder inga varma känslor. Moderaternas irritation över Liberalerna är närmast gränslös. Lite mindre är ilskan över Centern.

M-ledaren Ulf Kristersson utmanade dock inte ödet. Han avstod från att debattera mot både Björklund och Lööf. Strategin att inte fördjupa klyftan mellan allianspartierna ännu mer är en investering i framtiden. Det ska inte vara helt omöjligt att återupprätta Alliansen vid ett senare tillfälle.

Det upplägget var inget KD-ledaren Ebba Busch Thor uppskattade. Enligt riksdagens oskrivna regler debatterar man med motståndare, inte med vänner. Det höll sig alltså Kristersson till medan Busch Thor tog diskussionen med både Annie Lööf och Jan Björklund.

– Jag noterar att Ebba Busch Thor tar replik på mig men inte på Jimmie Åkesson, sade Annie Lööf sylvasst från talarstolen.

Däremot höll sig både hon och Björklund, som satt tätt intill varandra i plenisalen, i skinnet. De debatterade varken mot Kristersson eller Busch Thor.

I det nya kamratgänget, mitten, är atmosfären inte lika infekterad. Annie Lööf och Jan Björklund tog visserligen repliker (svarade) på Löfven. Men frågorna vibrerade inte direkt av återhållen vrede och hetta.

Björklund talade om vikten av EU-samarbetet. Och Lööf ställde frågor om den långdragna hamnkonflikten i Göteborg.

Så varför ställa mesiga frågor till statsministern? Skälet är enkelt. Både Annie Lööf och Jan Björklund ville visa kattklorna. De ville säga att de visserligen har ingått ett budgetsamarbete med Löfven men att de inte är några dörrmattor.

Intressant? Hotfullt? Det vet man tyvärr först i efterhand.

Jonas Sjöstedt (V) fick sina fiskar varma och gav tillbaka i ungefär lika hög grad. Det gällde även Jimmie Åkesson (SD). Den förste säger sig vara vågmästare mellan ett tredje konservativt block och de fyra ”regeringspartierna”. Den andre vill åstadkomma det blå block som Sjöstedt redan tycker finns.

I själva verket är de maktpolitiskt helt ointressanta. Och kommer så förbli tills de nuvarande allianserna i politiken spricker.

Till sist. Stefan Löfven nämnde även han flera gånger ”ett tredje konservativt block” som skulle bestå av M, KD och SD. Om man med block menar partier som samarbetar eller har en ömsesidig uppfattning om att de stundtals samverkar så finns inget sådant.

Men Löfven såg gärna att det fanns. Ju hemskare motståndaren ter sig desto lättare är den att hota med. Det kan komma till pass när man minst anar det.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.