Helt okej att vara känd och snatta – men detta är svårsmält

Anders Öfvergård.

Oj då! Stackars Anders Öfvergård. Arga Snickaren ni vet. 

Han har blivit dömd för att ha stulit tre stycken köttbitar från Ica på Värmdö. 

Från förhörsprotokollet verkar det som att Anders länge har gäckat butiken och Anders verkar nästan ha drivit butiksägaren till vansinne.

I förhörsprotokollet berättar butikschefen att Anders bommat avstämningar med varor förut, men den här gången lämnade han alltså butiken med oregistrerade varor.

Jag är själv ingen snattare (efter en misslyckad period i tonåren) men jag tycker egentligen det är helt okej att vara känd och snatta. 

Kända är ofta fattigare än vad man tror och kända mår ofta skit.

Typiskt snatteribeteende.

 

I början av 00-talet när Winona Ryder var på toppen av sin karriär snattade hon bland annat en kashmirtröja från Marc Jacobs. 

Utifrån sett var hon bara en rik kändis och alla tyckte det var jättekonstigt gjort och alla blev som tokiga och det kostade henne nästan karriären. 

Anders Öfvergård har uppenbarligen inte lika bra smak som Winona Ryder och framför allt har han inte åkt fast för att ha snott lika dyra grejer. 

Fast fan vad dyrt kött är.

Vem har själv inte stått och snålat framför köttdisken?

 

Nuförtiden kräver inte snatteri längre en specialgjord ryggsäck med folie på insidan, det räcker att man inte blippar alla sina grejer eller slår in sötpotatis som vanlig potatis (tips).  

Ica har väl sparat hur mycket pengar som helst på minskade personalkostnader, så jag tycker butikerna får räkna med svinn.

Enda grejen som gör Anders fall lite svårsmält är att han häromåret, på helt eget bevåg, gjorde sig till ansiktet utåt för att bekämpa kriminalitet.

Just jag hör inte till dem som är nyfikna på vad en snarstucken tv-snickare har att säga om gängvåldet. 

Därför såg jag aldrig programmet ”Anders och våldet”, i vilket Anders ”djupdök” i frågor om gängkriminalitet. 

Däremot såg jag det mycket delade klippet från Malous morgonsoffa där Malou och tv-snickaren ger sig på den unga rapparen Greekazo. 

Det är en obehaglig scen där de två gamla linslusarna förnedrar Greekazo genom att med nedlåtande ton läsa upp hans låttexter och sedan läxa upp rapparen för hans konstnärliga uttryck. Som om Greekazo själv var skyldig till något.

Varken Malou eller Anders är väl insatta i hur konstnärligt arbete fungerar, men det är i alla fall inte så det fungerar. 

Så, när Anders nu själv figurerat i media till följd av ett snedsteg undrar jag varför man gör karriär på att gorma om rätt och fel, om man själv också gör fel?  

 

Winona Ryder sa i en intervju flera år efter sitt brott att domen blev ett uppvaknande, som hjälpte henne rätt på vägen till bättring. 

Och förra året slöts cirkeln, när Marc Jacobs gjorde henne till kampanjmodell! 

Jag hoppas inte att Anders är på botten nu, som Winona en gång var. 

Kanske hade han genuint dåligt med deg men ändå bestämt sig för att bjuda in några vänner på middag och kände värdinnepressen att servera något lyxigt? 

Däremot hoppas jag detta öppnar upp en ny ödmjukhet i den solbrända despoten.

Så kanske vi ser honom i en Ica-reklam om några år.

Följ ämnen i artikeln