Är som en elefant i en porslinsbutik

Donald Trump inte särskilt välkommen i Storbritannien

President Donald Trump gjorde entré likt en elefant i en porslinsbutik redan innan han landat i London.

Det är ett statsbesök som egentligen ingen vill ha utom Trump själv.

Han hoppas att bilder på pompa och ståt ihop med drottning Elizabeth ska hjälpa honom bli återvald.

President Trump bryter hela tiden mot diplomatiska och politiska konventioner så egentligen borde ingen vara förvånad att han redan innan han landat strött omkring sig ett antal kontroversiella uttalanden.

Av en vänligt sinnad utländsk statschef förväntas att denne inte lägger sig i värdlandets politik. Vilket inte hindrat Trump från att i intervjuer i brittiska tidningar förorda Boris Johnson som en utmärkt efterträdare till avgående premiärminister Theresa May.

Han framför också rådet till den brittiska regeringen att låta missnöjespolitikern Nigel Farage vara med och sköta brexitförhandlingarna med EU. Samtidigt för presidenten fram kritik mot Theresa May för att hon ”låtit EU sitta på alla korten” i förhandlingarna.

Retar upp kungahuset

Trump passar också på att reta upp kungahuset. Trump kallade hertiginnan Meghan Markle för ”elak” när hon uttryckte ogillande över valet av honom till president. På en direkt fråga om han tänker be kungahuset om förlåtelse svarar Trump att han ”inte har någonting att be om ursäkt för".

Som synes är det inte svårt att hitta inflammerade konflikhärdar inför Trumps statsbesök.

Förmodligen känner den amerikanske presidenten sig inte särskilt välkommen heller.

Han vet att inte bara en jättepenis utan jättedemonstrationer mot hans besök väntar i London. Även om arrangörerna kommer att göra sitt bästa för att undvika dem är det inte sannolikt att Trump kan tillbringa tre dagar i landet utan att märka av missnöjet och hatet som riktas mot honom.

Det kommer inte bara från vanliga demonstranter.

Londons borgmästare Sadiq Khan säger i en intervju att landet inte borde rulla ut röda mattan för Trump. Han kallar Trump ”ett av de mest oerhörda exemplen på ett växande globalt hot”. Borgmästaren jämför Trumps språk med ”1900-talets fascister”.

Uttalanden som även de får ses som ett extremt brott mot normal etikett inför ett statsbesök. Trump har helt enkelt sänkt ribban för vad som är möjligt för politiker att säga offentligt.

För vulgär för britterna

Det faktum att såväl labourledaren Jeremy Corbyn som liberalernas ledare Vincent Cable tackat nej till att delta i statsbanketten till Trumps ära säger också en del om hur oönskad den amerikanske presidentens närvaro är.

Lägg till det att underhusets talman vägrat låta Trump hålla tal i parlamentet. En ära som tidigare tillkommit såväl Barack Obama som Kinas Xi Jinping.

Säkert är det lika mycket en fråga om kulturkrock som politiska motsättningar. De förfinade britterna anser helt enkelt att Trump är alldeles för vulgär.

Besöket kom till när Theresa May som första utländska ledare träffade Trump i Vita huset efter att han blivit vald. May ville hålla liv i den ”särskilda relationen” mellan de två länderna och erbjöd på stående fot Trump att komma på statsbesök.

Förmodligen tänkte May att hennes erbjudande skulle få Trump på gott humör och ge Storbritannien fördelar. I stället har de två ledarnas relation försämrats bit för bit. Experter anser att relationen mellan de båda länderna är den sämsta på över 50 år.

Trump tjänar mest på besöket

När statsbesöket nu till slut blir av så är det politiskt tämligen värdelöst. May avgår i slutet på veckan så vad de än pratar om kommer den tillträdande premiärministern inte att vara bunden av det.

En potentiell konflikthärd är det kinesiska telekombolaget Huawei som Trump förbjudit att vara med i utbyggnaden av 5G-nätet i USA. Han vill att britterna ska göra detsamma. Hittills har de vägra följa efter.

Den ende som sannolikt får ut något av besöket är Trump personligen. Han har själv berättat hur förtjust han är i den pompa och stått som omger det brittiska kungahuset. Politiskt hoppas han också kunna tjäna på det. Bilder tillsammans på Trump och drottning Elizabeth medan de inspekterar högvakten kan bli värdefull ammunition i byggandet av varumärket inför återvalskampanjen. De visar att Trump trots allt är en aktad man även i de finaste av kretsar.

Vid det laget kommer jättedemonstrationerna att vara glömda.