Vi borde tala mer om det nya samhälle vi håller på att få

Statens trojaner i datorer klubbades i riksdagen utan protest

Från den 1 april får polisen ta sig in i datorer och annan teknisk utrustning för hemlig dataavläsning.

Så klubbade riksdagen lagen som tillåter staten att installera trojaner i våra mobiler och datorer.

Det skedde med bekväm parlamentarisk majoritet och utan invändning från ledarsidorna, då det inte längre är så noga med undersåtarnas frihet.

Jag tänkte i går gå och titta på debatten i riksdagen som föregick beslutet om hemlig dataavläsning, men nyhetschefen var av åsikten att den överraskande nyheten att Palmemordet snart kan vara löst var ett för dagen hetare ämne.

Inte hela världen, inte minst med tanke på att det numera går att i efterhand titta på webbsändningen på riksdagens hemsida.

En lag som gör det möjligt för staten att i realtid följa en människa dygnet runt och därmed få en hygglig chans att bilda sig en uppfattning om allt från politisk åskådning till sexuella preferenser borde kunna leda till underhållande politiskt bråk.

Upprördheten bland oppositionen kan ju tänkas vara stor över att regeringen vill kunna installera spiondataprogram som gör det möjligt att se vad och till vilka människor skriver i sina datorer, telefoner, paddor och allt vad det nu är för apparater som folk håller sig med nuförtiden.

Så blev det nu inte.

Moderaten ville göra det ännu enklare för polisen att få spionera, sverigedemokraten gnällde på invandrarna, kristdemokraten ansåg att den personliga integriteten skyddades i den nya lagen, centerpartisten klagade på att ingen pratar i traditionella telefoner längre och miljöpartisten förde ett intellektuellt bländande resonemang om att eftersom det redan finns tvångsmedel så är det inte så farligt med ytterligare ett.

Socialdemokraten mässade om att staten behöver stärka sig. För inte länge sedan hade borgerliga politiker gått i taket av den sortens sosseretorik och anordnat demonstrationer, men i samtidens politiska verklighet är kristdemokrater mot avskaffad värnskatt och högerpartierna tillbringar dagarna med att tillbedja en stark centralmakt.

Jag antar att det inte finns någon anledning att förvånas över att vänsterpartisten Linda Westerlund Snecker lät som en liberal och liberalen Johan Pehrson påminde om någon stofil i Sovjets politbyrå.

– Hur ska den fria människan kunna värna sin integritet, undrade vänsterpartisten.

– Det behövs rejält med personal och tillgång till tvångsmedel, dundrade liberalen.

Endast Vänsterpartiet gjorde tummen ner i voteringen. Betryggande majoritet, med andra ord.

Den 1 april införs således en lag som går betydligt längre än någon annan lag gjort. Som ger staten rätt till intrång i integriteten av ett helt annat slag än vad som tidigare varit möjligt.

Kontakt med journalist, advokat eller sjukvård? Allt kan hamna i polisens händer.

Sant är att lagen bara gäller övervakning av personer som är misstänkta för eller kan förväntas begå allvarliga brott. Sant är det ska ske en domstolsprövning innan tillstånd att spionera ges. Sant är att en nämnd ska bedriva tillsyn av hur lagen används.

Men allt det där har vi hört förut. Ta bara datalagringen. Den behövdes i kampen mot terrorister och knarkbaroner, men kom snart att användas i jakten på fildelare.

Visst. Gängmord och sprängningar och en polismyndighet som hamnar på efterkälken då brottslingar utnyttjat tekniska landvinningar. Lagstiftaren måste agera.

Om framtiden vet vi dock inte mycket. Låt oss leka med tanken att Sverige får en politisk utveckling som påminner om Polens eller Ungerns. Hur kommer då staten att använda sina trojaner?

I Ungern används hemlig dataavläsning för att sätta dit människor som demonstrerar för flyktingars rättigheter.

När staten flyttar fram sina positioner på det här sättet får vi ett nytt samhälle. Om detta borde vi tala.

Jag ögnar igenom Stockholms ledarsidor. Svenska Dagbladet och Aftonbladet bråkar om champagnekylare på Åhléns. Expressen myser över att drottning Elizabeth tagit prins Harry i örat. DN hoppas att 40-talisterna ska fortsätta höja sina röster, som om något annat än döden skulle kunna tysta den gapigaste generation världen har skådat.

Inte ett ord om polisens trojaner.

 

PODD Så funkar regeringens hemliga dataavläsning

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Ann-Marie Eklund Löwinder om ett omdiskuterat lagförslag.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen