Dags att lägga myterna om SD till handlingarna

Självklart pratar de andra med Åkesson i riksdagen

Jimmie Åkesson (SD) vid statsministeromröstningen då Stefan Löfven röstades bort.

Det är dags att lägga två seglivade myter om Sverigedemokraterna till handlingarna. Den ena är att ingen pratar med dem. Den andra är att de borde ha inflytande i förhållande till sin storlek.

Samtalen först. Självklart pratar de andra partierna med Sverigedemokraterna. Det är inte så att samtalet avstannar när det dyker upp en SD:are i rummet.

Det talas med Sverigedemokraterna i alla formella sammanhang. Exempelvis i utskotten, i kammaren och i parlamentariska utredningar.

Jimmie Åkesson debatterade mot samtliga övriga partiledare under den avslutande partiledardebatten i riksdagen i juni i år. Stefan Löfven mötte honom till och med flera gånger. Så gick det till då och så går till även under andra debatter.

Men till de informella mötena äger Sverigedemokraterna inte tillträde. Jag ska återkomma till varför. Där talas det inte med SD. Inte heller med andra partier som man inte tror det är någon idé att tala med. Den hållningen har exempelvis Centern och Liberalerna till Vänsterpartiet.

Så till myt nummer två. Om ett parti har 1,1 miljoner väljare och 17,5 procent av rösterna så måste det få inflytande i proportionalitet till sin storlek. Allt annat är orättvist, hävdar SD:arna och gråter krokodiltårar. En del andra gör också det.

Nej, det finns ingenting som säger att man får inflytande på grund av att ens parti har en viss storlek. I riksdagen sitter åtta partier, ingen har egen majoritet.

Den som vill ha inflytande måste alltså skapa sig allierade. Under förra mandatperioden hade Vänsterpartiet, med 5,7 procent av väljarna bakom sig, mer att säga till om än Moderaterna med 23,3 procent.

Om det blir en ny koalition mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer riksdagens i särklass minsta parti, Miljöpartiet, ha större inflytande än Moderaterna som är näst störst.

Under regeringen Reinfeldts första mandatperiod hade Alliansen egen majoritet. Därmed hade det största partiet, Socialdemokraterna med 34,9 procent av valmanskåren bakom sig, inte ett dugg att säga till om när blått stod mot rött.

Sverigedemokraternas problem är alltså inte deras storlek utan deras brist på samarbetspartners.

Så länge ingen vill förhandla och göra upp med Jimmie Åkessons parti kommer deras inflytande begränsas till statsministeromröstningar, budgetvoteringar och andra sällsynta tillfällen.

I övrigt får de nöja sig med att sitta på åskådarläktaren. I alla fall bildlikt.


6 SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ I VECKAN

  1. Grönt tänk
    I dag avslutas Naturskyddsföreningens ”Miljövänliga veckan” som bland annat syftar till att vi ska sköta hemmet på ett klimatsmartare sätt. Exempelvis putsa silver med hett vatten, metallfolie och bikarbonat. Eller fixa vattenringar på trä med papper och strykjärn. Kolla föreningens hemsida.
  2. Besöker vaggan
    I år är det 200 år sedan Karl XIV Johan besteg den svenska tronen. Det firar kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel bland annat genom att i morgon besöka franska Pau, Bernadotteättens vagga. Pau ligger i sydvästra delen av landet och har 85 000 invånare.
  3. Håll i er, nu smäller det
    1930 hittades det så kallade Riddarholmsskeppet i kanalen vid holmen med samma namn i Stockholm. Man vet att det var slarvigt byggt och tillverkat mellan 1520 och 1527. Nu på onsdag avslöjar Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia äntligen skeppets historia.
  4. Klart efter fem år
    Nationalmuseum var ett av världens modernaste muséer när det öppnade på 1860-talet. Det är det nu igen efter att ha renoverats under fem långa år. Om Alice Bah Kuhnke (MP) då fortfarande är kulturminister kommer hon säkert bevista återinvigningen på lördag. Osvuret är bäst i dessa tider.
  5. Det har gått 50 år
    För ett halvt sekel sedan höjde Tommie Smith och John Carlos (guld och brons på 200 meter) sina knutna, svarthandskade nävar under prisutdelningen efter loppet i OS i Mexico City. Protesten riktade sig mot behandlingen av svarta i USA och kallas ”the black power salute”.
  6. Val i Bayern
    Valet i Tysklands sydligaste delstat på söndag blir en nagelbitare även för förbundskansler Angela Merkel och regeringspartiet CDU. Systerpartiet CSU är vant vid att styra på egen hand men nu ligger stödet i opinionsmätningarna runt 35 procent. Största frågan är, ja gissa. Invandring.

VECKANS CITAT

”Jag är talman, inte trollkarl”.
Andreas Norlén, ny talman i riksdagen om uppdraget

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.