Nazisterna lade beslag på Almedalen

VISBY. Almedalen är slut för i år. Finns det något vi måste ta med oss?

Ja, några smulbitar för att uttrycka sig som Ebba Busch Thor.

Valåret 2018 var politikerveckan i Almedalen ovanligt tam med magra politiska utspel.

I stället var det annat som dominerade diskussionerna på barerna och i tälten. Bland annat följande:

1. Alliansbråket

Veckan före Almedalen sade Alliansens partier att de ville att ordförandeposterna i riksdagen skulle fördelas efter storlek, det vill säga även till Sverigedemokraterna.

När S inte ställde upp på idén föll den som en sten, i alla fall för L och C. Men sprickan mellan partierna var uppenbar och levde vidare långt in i Almedalsveckan.

Kommunikationshaveriet fick många att fundera över om Alliansen tappat sin politiska hantverksskicklighet.

2. NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Nazisterna lade beslag på politikerveckan. De störde tal, de slog ner folk, de uppträdde hotfullt och spred en stämning som är svårbeskriven. En slags blandning av overklighet och fasa.

Det är bara drygt 70 år sedan Nordiska motståndsrörelsens meningsfränder, de tyska nazisterna, tog livet av omkring 13 miljoner människor.

Nu går svenskar som inte tror att Förintelsen ägt rum omkring på gatorna och gapar ”folkförrädare” till alla som inte är som dem. Låt oss aldrig vänja oss.

3. Annie Lööf

Centerledarens tal stördes mest av nazisterna. Men hon hanterade det proffsigt. Hon sade helt enkelt att vi skulle ta reda på vad nazisterna hade att säga och så höll hon tyst en stund.

Den intellektuella nivån på budskapet ”folkförrädare” är ju så låg att man inte behöver lyssna så länge.

4. Kris, kriminellas revansch i samhället

Föreningen har spelat en hjälteroll under veckan, bland annat genom att ställa sig i en ring kring de demonstrerande gaphalsarna i NMR.

Deras budskap, ”sidbyte”, kanske kan tjäna som inspiration för nazisterna. Det går att byta bana.

5. Åkessons vädjan

Jimmie Åkessons parti kommer bli obetydligt mindre, kanske till och med större, än Socialdemokraterna och Moderaterna i höstens val.

Och nu vill Åkesson, precis som tidigare, ha inflytande. Men förut har han hotat. Nu vädjade han till de övriga sju partiernas ledare:

– Jag kräver inte ens att ni ska vara särskilt trevliga mot mig. Men låt oss ta ansvar.

Vi får se hur det blir.

6. Allvaret

Nazisternas närvaro i Almedalen och deras torgmöten i Visby gjorde genomgående talen mer allvarsamma än vanligt.

Flera, bland andra Sjöstedt, Lööf, Björklund och Löfven underströk vikten av att stå upp för den västerländska demokratin och dess värden. Och påminde om vad som kan hända om man inte gör det.

7. Fotbollen

Jan Björklund och Jimmie Åkesson, som båda talade på matchdagar, förklarade att de var beredda att skjuta på sina tal om VM-matcherna gick till förlängning och straffar.

Åkesson gick till och med omkring i en landslagströja men bytte till skjorta och kavaj till talet.

Under matchdagarna måste området innanför murarna i Visby varit ett av världens mest storbildskärmstäta.

8. Magra vallöften

Partierna sparar sig till valrörelsen. Inga vallöften av någon magnitud har presenterats under politikerveckan.

Snålast var Björklund som inte lovade några nya pengar alls, näst bäst på hushållning var Sjöstedt som satsade 40 miljoner på idrottsskolor.

9. Klimatet

I början av veckan var det kallt. Sedan kom högsommarvärmen. Men den savannlika gräsmattan i Almedalen gjorde att många gav luft åt sin klimatångest. Kanske kan det leda till att miljön blir en högprioriterad fråga i valrörelsen.

Isabella Lövin (MP) påminde i sitt tal om torkan, rekordtemperaturerna och skyfallen på hela klotet.

– Bara för att vädret är galet behöver politiken inte vara det.

10. EU

Sverigedemokraterna vill att vi lämnar EU under nästa mandatperiod. Lite oväntat har EU-vänner som Jan Björklund gått igång på det och varmt försvarat det samarbete som Sverige nu varit en del av i 23 år.

Ja, det var väl ungefär det som hände.

NMR håller torgmöte i Visby.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.