"Succén fortsätter för Levande Historia"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-20

Redaktör Åke Persson om Aftonbladets nya bilaga Levande Historia

Gangsterkungen Al Capones uppgång och fall, det blodiga slaget vid Gettysburg, Årstafruns fester med Bellman på 1700-talet och den fascinerande berättelsen om hur en svensk professor lyckade knäcka Hitlers hemliga koder.

Det är bara några av alla de spännande ämnen som tas upp i det tredje numret av Levande Historia.

Aftonbladets nya bilaga Levande Historia kommer ut med sitt tredje nummer torsdagen den 21 oktober. Levande Historia säljs med huvudtidningen torsdag, fredag och lördag och kostar 29 kronor. Innehållet spänner över allt från dramatiska händelser till spännande personer och vetenskapshistoria – från forntid till 1900-talet.

De första två numren av Levande Historia blev så väl mottagna av läsarna att tidningen genast gick om flera av de etablerade historietidningarna på marknaden, och allt talar för att succén fortsätter.

”Både prisvärd och bra”

– Ja, det här visar att läsarna har upptäckt att Levande Historia är en fantastiskt spännande tidning, som dessutom är mycket billigare att köpa än de andra historietidningarna. Levande Historia är med andra ord både prisvärd och bra, en oslagbar kombination. Det känns jätteroligt att vi har lyckats i vår ambition att göra en uppdaterad historietidning med spänstiga bildlösningar och form, en tidning som är både underhållande och fördjupande, säger Åke Persson, redaktör för tidningen.

Al Capones gangstervälde

Huvudartikeln i tredje numret är på hela tio sidor och skildrar hur gangsterkungen Al Capone byggde upp sitt välde i Chicago, baserat på mutor och mord.

Artikeln är skriven av Magnus Västerbro, frilansskribent med lång erfarenhet av reportage och historiska ämnen.

– Vi anlitar bara de bästa skribenterna. Därför kan jag utlova både välskriven och initierad läsning, säger Åke Persson, som själv är historieutbildad journalist och författare, med mångårig erfarenhet av att arbeta med historia i populärvetenskaplig form.

En av Levande Historias mest kända skribenter är Herman Lindqvist. I det tredje numret av tidningen medverkar han som vanligt med två artiklar.

I den ena artikeln berättar han om det dramatiska Ingvarståget 1040, då 300 ynglingar från Sverige gav sig iväg österut, för att skaffa sig rikedomar. Det blev det sista svenska vikingatåget, och det slutade i katastrof. De flesta av deltagarna kom aldrig hem igen.

I den andra artikeln avslöjar Herman Lindqvist hur det gick till när stormakten Sverige skaffade sig en koloni i Afrika, Cabo Corso, och hänsynslöst tjänade pengar på slavhandel. Det var en föga hedervärd period i Sveriges historia.

Lyssna på Herman

Till varje nummer talar Herman Lindqvist dessutom in en podd för att ge ytterligare fördjupning i anslutning till någon av artiklarna, denna gång om en samling galna svenska kolonialprojekt som aldrig blev verklighet. Podden går att ladda ner från nätet, och sedan lyssna på i mobilen eller datorn.

– Podden är unik för Levande Historia, det finns ingen annan svensk historietidning som har något liknande att erbjuda. Extra roligt är att Hermans båda föregående poddar gick direkt upp i topp på Itunes lista över de mest nedladdade ljudfilerna i Sverige. Det visar att Levande Historia är en tidning som har lika bra koll på det förflutna som den hänger med i sin samtid, säger Åke Persson.

Dechiffrerade Hitlers koder

Levande Historia kommer också att innehålla artiklar om vetenskapshistoria. I tredje numret bjuder tidningen till exempel på den otroliga historien om hur den svenske matematikprofessorn Arne Beurling dechiffrerade Hitlers hemliga koder. Tack vare det kände till exempel den svenska regeringen i förväg till Nazitysklands planer på att invadera Sovjetunionen 1941. Artikeln är skriven av Christer Bergström, en av Sveriges absolut främsta experter på andra världskriget.

En annan framstående skribent, historikern Bo Eriksson, pekar på ett underhållande och kunnigt sätt på alla de fel som konstnären Carl Gustaf Hellqvist gjorde i sin berömda målning ”Brandskattningen av Visby”, en medeltida ”händelse” som troligen aldrig ägt rum, i alla fall inte på det sätt som skildras på tavlan.

Missa inte heller Kristina Ekero Erikssons artikel om Årstafrun Märta Helena Reenstierna som under flera decennier skrev dagbok om sitt liv, som kantades av både glädje och sorg. Hon förlorade alla sina åtta barn, men festade också i slutet av 1700-talet med Bellman.

– Det fasansfulla kakelugnsmordet 1962, Cheopspyramiden i Egypten, 10 snabba fakta om schack och hur det gick till när den sovjetiska ubåten U 137 gick på grund utanför Karlskrona är några exempel på andra ämnen som vi tar upp i det nummer som kommer ut torsdagen den 21 oktober, berättar Åke Persson.

Levande Historia nr 3 kommer även att säljas i Pressbyrån den 24 oktober–7 november.

Missade du Levande Historia nr 1 och 2? I sådana fall kan du köpa tidningarna i Aftonbladets webbshop, så länge lagret räcker.

Mer info på: http://shop.aftonbladet.se/