Sveriges blodiga tid som stormakt

Uppdaterad 2011-11-14 | Publicerad 2011-11-11

Nytt nummer av Levande Historia

Historien om Sveriges framväxt som nation skrevs i blod. När Gustav II Adolf fick landet i arv 1611 ägnades nästan alla resurser i riket åt ett syfte: krig. Sveriges erövringar under de kommande hundra åren gjorde vårt land till en stormakt, men priset var oerhört. Var tredje svensk man beräknas ha stupat i krigsmaktens tjänst under stormaktstiden.

Fil. dr. Bo Eriksson, en av Sveriges främsta experter på trettioåriga kriget, berättar i senaste numret av Levande Historia hur det gick till när det fattiga och från kontinenten avlägsna Sverige blev en maktfaktor i Europa.

Pearl Harbor

Snart är det 70 år sedan japanernas överraskningsanfall mot Pearl Harbor, attacken som förvandlade det som huvudsakligen varit ett europeiskt krig till ett världskrig. Nu granskar vi hela Japans anfallsplan. Faktum är att japanerna slog till på åtta platser samtidigt över hela Asien – och att Pearl Harbor inte inte ens var först.

Tåg, Brahe, Einstein...

Fler spännande artiklar i senaste numret av Levande Historia, som finns i butik 14–17 november, är bland annat:

- Duellen vid OK Corall. Wyatt Earp och Doc Holliday i västerns vildaste eldstrid.

- Slaget vid Azioncourt. Engelska långbågar knäckte det franska anfallet, i ett slag som Shakespeare gjorde legendariskt.

- Visste du att Hitler ville riva upp all tågräls i Europa – och ersätta den med räls anpassad för jättevagnar? Det och mycket mer kan du läsa i vår tågspecial.

- En av nordens mest kända vetenskapsmän, Tycho Brahe, gjorde astronomiska upptäckter som kunde motbevisa de grekiska filosoferna. Men bönderna på hans gods fick jobba hårt för framgångarna.

- Trodde du att Einstein hade dåliga betyg i skolan? I så fall är du inte ensam. Vi berättar var myten kommer ifrån.

- Gerda Lindell omkom när Titanic sjönk. Men hennes vigselring klarade sig. Läs om hur den hittade tillbaka till Sverige.

Niclas Vent, tf redaktör