Öldraget som ska spara 17 ton plast årligen

Uppdaterad 2018-09-07 | Publicerad 2018-09-06

Nytt sexpack ska spara miljön.

Ett nytt sätt att bunta ihop sex ölburkar ska hjälpa till att minska plastberget.

Den norska satsningen ska spara hela 17 ton plast om året – bara på Carlsberg.

Slopade plastsugrör och förbud mot tops är exempel många drag som genomförts under året – allt för att minska plastförbrukningen.

Nu slutar Carlsbergs norska dotterbolag Ringnes med sexpack i plast, rapporterar norska NRK.

– Bara med Carlsberg kommer vi att skona miljön från 17 ton plast om året, men vi vill göra det här med alla produkter vi erbjuder. Då skulle man spara mellan 170 och 200 ton plast per år, säger Anders Röed, VD för Ringnes, till NRK.

Den som gärna vill bära med sig sex öl i ett stycke från affären kommer dock att kunna göra så även i fortsättningen. Sexpacken ska i stället limmas ihop med ett veganskt lim, ofarligt för människor, djur och växter.

– Limpunkterna liknar de som brukar finnas på baksidan av ett nytt bankkort när du får det på posten, förklarar VD:n för NRK.

Norge är tillsammans med England först i världen med den nya tekniken. Förändringen kommer att kosta Ringnes 90 miljoner norska kronor, eftersom de nu måste byta ut alla paketeringsmaskiner.

De nya maskinerna ska dock vara mer energisnåla än de gamla, eftersom sexpacken inte längre behöver passera en värmetunnel för att krympa plasten.