Här blir Eva, 95, och Barbro, 94, modeller

Uppdaterad 2017-01-31 | Publicerad 2017-01-12

De boende på äldreboendet Ekhaga har fått agera modeller framför kameran. Nu ställs fotona ut – syftet är att visa att åldrande är vackert, skriver P4 Halland.

– Skrynkligt, det är det som är naturligt när man är äldre, säger 95-åriga Eva Hedlund till Aftonbladet.

95-åriga Eva Hedlund och 94-åriga Barbro Edéus är två damer från äldreboendet Ekhaga, som ligger utanför Onsala, som har låtit sig fotas av fotografen Victor Falk.

– Det var en rolig och fin fotograf, han pratade mycket vänligt och det blev väldigt naturligt och över förväntan bra, säger Barbro.

Även Eva håller med.

– Han tog mycket vackra fotografier, säger hon.

Porträtten på dem hänger nu tillsammans med de övriga på Kungsbackas kulturhus Fyren och är tillgängliga för allmänheten att se.

”Finns mycket klokhet hos de boende”

Det var Jessica som arbetar på äldreboendet, som kom på idéen om att anordna en fotosession för de äldre. Temat för fotosessionen är ”det vackra åldrandet”.

– I Sverige är det många som vill leva länge men ingen vill bli gammal. Det finns så mycket rädsla över att bli äldre. Vi vill lyfta det vackra med åldrandet – det sitter inte bara i utseendet utan även i klokheten hos våra boende. Det finns så mycket inneboende klokhet hos dem, säger verksamhetschefen Elzbieta Durling och fortsätter:

– Det är inte bara tråkigt och hemskt att bli äldre. Man kan vara vacker, det vackra kommer inifrån.

Hon berättar att de hade en liknande vernissage i våras som gjorde succé och det var därför som de bestämde sig för att göra samma sak igen.

– Det finns de som har bott ganska isolerat hemma och inte stått i fokus. Vi vill lyfta individen och låta dem stå i centrum.

”Det vackra sitter i hjärtat”

Barbro tycker inte man ska vara rädd för att åldras.

– Man ska inte hålla på och kamouflera sina rynkor och göra sig till något annat. Det vackra sitter i hjärtat, det gör det i varje människa.

Och Eva instämmer.

– Skrynkligt, det är det som är naturligt när man är äldre, säger hon.

Både Eva och Barbro passar på att hylla äldreboendet och personalen.

– Från början var jag arg på mina barn, jag ville inte flytta hit. Men jag har det verkligen jättebra här, säger Eva.

Barbro tycker generellt att det är många som klagar mycket på äldreboenden – hon känner inte igen sig i klagomålen.

– Folk tar reda på för lite. Vi får vara en motvikt till de som säger att det är hemskt. Vi har en fantastisk personal som passar oss från morgon till kväll. Vi tycker att det känns som man har hamnat på lyxhotell i bland – man får ju allting serverat.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Följ ämnen i artikeln