Här överraskar poliserna studenterna – med en rockshow

avMalin Wigen

Studenterna i Lycksele fick en oväntad överraskning på sin examensdag. I hemlighet hade poliserna övat inför ett uppträdande för dem.

– Jag tappade nästan rösten när jag skulle gå fram för jag var så nervös, säger polisen Claes Källstedt.

Det var i våras som Lyckselepolisen Claes Källstedt och hans kollega Simon insåg att de båda hade ett musikintresse – Claes som spelar trummor och Simon som spelar gitarr. Då Claes tidigare tänkt att man borde överraska Lyckseles studenter på något sätt växte en idé fram, nämligen att de skulle spela för studenterna på examensdagen.

Tillsammans med en tredje kollega och en lärare på skolan i Lycksele började de planera inför den stora dagen i hemlighet.

– Vi ville verkligen att det skulle vara en överraskning. Inte ens våra kollegor här i Lycksele fick veta något, vi har varit tysta om det här. Vi har dock pratat med våra chefer för att få mandat att genomföra detta.

”Var ett öronbedövande vrål”

På fredagen var dagen kommen. Hela lokalen där elever och lärare befann sig släcktes ned och under det fejkade strömavbrottet smög de in.

– När det tändes upp var det ett öronbedövande vrål. Man blev lite chockad när ljuset tändes och allt folk var där. Jag tappade nästan rösten när jag skulle gå fram för jag var så nervös.

Framför de exalterade studenterna spelade de AC/DC:s kända låt ”Highway to hell”. Låtvalet har lite att göra med Claes lite sämre trumvana, menar han, dessutom är den ”klatschig”. Förutom att spela för ungdomarna passade han på att dela med sig av några goda råd.

– Vi ville kombinera det hela med lite budskap inför studentexamenskvällen. Att man ska försöka ta hand om varandra och att man ska ta det lugnt med alkoholen. Det är lite så att man har fått erfarenhet genom åren och sett den del.

1 av 2 | Foto: Privat
Claes Källstedt och hans kollegor uppträdde för studenterna.

Att de hade på sig sina polisuniformer hade ett syfte.

– Vi hade polisuniform för att visa på att vi inte alltid är hårda. Vi har en annan sida också. Det är inte bara att vi kommer när det har hänt saker. Dessutom uppfyller det vårt medborgarlöfte, vi ska göra ett besök på våra skolor, och då blev det på det här viset.

Enligt Claes var uppträdandet väldigt uppskattat, dessutom hade de själva roligt.

– Vi har många härliga ungdomar och fina studenter här i Lycksele och södra Lappland. Vi ville ge tillbaka lite grann och bjuda på oss själva. De har varit en fröjd att ha att göra med under sina år på skolan, säger han och fortsätter:

– Vi hoppas att våra härliga studenter tar med sig lite av budskapet ut och att vi kanske har fått sprida lite glädje och att de tar med sig den glädjen ut i kvällen som vi går in i snart. Jag tror att när människors är glada så kanske de inte bråkar med varandra.

Var snäll – allt blir bättre! 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM