Ingers fina gest – hänger upp äppelpåsar

Publicerad 2018-09-15

Inger Garås i norska Mjøndalen ger bort äpplen i påsar på staketet.

Trots sommartorkan har de 164 år gamla äppelträden på Ingers släktgård levererat en stor mängd fina äpplen.

Så många att Inger helt omöjligt kan göra sig av med allt själv.

– Jag har gett bort 100–200 påsar de senaste veckorna, säger Inger.

Under sommaren drabbades Europa av extremvärme och torka. Särskilt i Sverige härjade skogsbränder, vars yta har uppskattats till cirka 25 000 hektar, och bönderna varnade för konsekvenserna med foderbrist.

Men hur hårt värmen än tog förde den också med sig en hel del gott.

Längs staketet vid det tidigare småbruket Suterud i Mjøndalen, sex mil sydväst om Oslo, hänger påsar fulla av äpplen, vilket Drammens Tidende var först att rapportera om.

– Det var helt impulsivt. Jag vill inte kasta så många fina äpplen så jag kom på att jag kunde ge bort dem i påsar, säger Inger Garås som har tagit över bruket efter sin mor.

Småbruket hotas av kommunen

Ända sedan Ingers förfäder satte upp huset 1854 har äppelträden växt på Suterud och försett familjen med frukt i generationer. Själva huset är från 1700-talet och ett av de äldsta husen i Mjøndalen.

Men det finns ett hot mot Suterud. När småbruket grundades hade familjen en tomt på 13 hekta, nu är den två hektar. Kommunen har successivt fått ta upp en stor del av marken. Nu vill de ha hela egendomen för att expandera grundskolan.

”Grannarna tycker det är roligt”

Själv gör Inger saft, äpplemos och äppelkakor av äpplena. I år räcker äpplen mer än väl till, och grannarna är allt annat än besvikna.

– Det är inte så många grannar som har äppelträd där jag bor, så de tycker det är väldigt roligt att jag hängt påsar på staketet.

Under de två-tre senaste veckorna har Inger hunnit hänga mellan 100 och 200 påsar, motsvarande lika många kilon.

Tror du det finns en risk att du har skämt bort grannarna?

– Det kan ha hänt, men det gör ingenting, skrattar Inger.