Här hoppar Kurt, 90, fallskärm – för första gången i sitt liv

Publicerad 2018-05-10

Det är aldrig för sent att prova nya saker – det är 90-årige Kurt Hellsén ett levande bevis på. På torsdagen hoppade han fallskärm från flera tusen meters höjd, och nästan hela tjocka släkten såg på.

– Det var en helt otrolig dag, säger han.

När Kurt Hellsén, från Sundbyberg i Stockholms län, fyllde 90 tidigare i år fick han något han drömt om i många år – nämligen fallskärmshoppning.

– Jag har sagt att när jag blir 90 år ska jag hoppa fallskärm. Så mina barn och barnbarn har samlat ihop pengar och nu blev det av – och det var ju inte så farligt.

Tillsammans med sin stora släkt, bestående av både barn, barnbarn, barnbarns barn och övriga släktingar, begav sig Kurt till fallskärmshopparklubben Gryttjom som ligger vid Tierp. Där såg de alla på när han begav sig upp i luften för att bege sig nedåt igen.

– Det var mycket trevligt att träffa så mycket släkt samtidigt – och i detta fina väder. Det var en helt otrolig dag.

Han hoppade från 4000 meter upp i luften men trots den höga höjden var han inte rädd.

– Det kändes bra hela tiden. Just när vi skulle hoppa var det lite bökigt att sätta sig på golvet, jag fick inte någon ordning på grejerna. Men sen knuffade instruktören mig och då flög vi, säger han och menar att han aldrig tvekade:

– Det var ett äventyr. Jag var fullt inställd på att det skulle hända och ske.

”En kick i livet”

Efter hans våghalsiga hopp åt han en bit mat och pratade med den tjocka släkten på en restaurang.

– Det blev så stor uppslutning med familjen, det var en enorm familjeträff.

Kurt som beskriver sig själv som en ”kicksökande person” kan tänka sig att göra om detta.

– Det var verkligen en kick i livet. Jag har alltid varit lite äventyrslusten i mitt liv. Jag har varit sjöman i två år och seglat runt hela Söderhavet, Nordkanada, Amerika, Fiji och Söderhavsöarna.

För övrigt har han en gång i tiden jobbat på Siemens, där han började som chaufför. Han har hunnit en hel del i sitt 90-åriga liv men det kändes inget speciellt att fylla år, tycker han.

– Annars är jag fullt frisk, mår bra och jag älskar att köra bil. Jag har bra hörsel och ögon, det är en enorm frihet.

Följ Goda nyheter på Facebook

Följ ämnen i artikeln