Svensk forskning: Ett gott skratt förlänger livet

Uppdaterad 2018-03-26 | Publicerad 2018-03-25

Enligt en ny studie kan du hålla kranskärlen friska med en positiv inställning till livet.

Är du en inbiten optimist och älskar livet?

Då är chansen stor att dina kranskärl är friska.

Det visar en ny studie från Hjärt-lungfonden och Lunds universitet.

Att vår livsstil på­verkar om – och i vilken grad – vi drabbas av hjärt-kärlsjukdomar är känt sedan tidigare. Men även personlighet och mental ­inställning till livet ­påverkar kranskärlen, ­enligt en ny studie.

– Vi har sett ett ganska tydligt mönster mellan hur nöjd man är med ­livet och hjärt-kärlhälsa, säger Gunnar Engström, professor i medicinsk epidemiologi vid Lunds universitet, till TT. 

Kan själv påverka

Han har ansvarat för studien som bygger på enkäter och hälsoundersökningar av 5 200 malmö­bor i åldern 50–64 år. Några av frågeställningarna och påståendena hade som mål att avslöja inställningen till livet:

”Jag är nöjd med mitt liv”.

”Det mesta i mitt liv är nära mitt ideal”.

”Om jag skulle leva ­livet igen skulle jag inte förändra någonting”.

Enligt professor ­Gunnar Engström finns det hundratals risk­faktorer. Men hjärt-kärlhälsa är ändå något som man i stor grad kan påverka själv.

De personer som hade en positiv livssyn visade sig ha renare blodkärl och bättre lungfunktion än de som var mer av ­pessimister. 

I gruppen personer som var minst nöjda med livet var det hela 11 procent fler som hade kalk i kranskärlen.

Inställning spelar roll

Studien har också sökt svar på sambandet ­mellan hjärt-kärl­problem och stress.

– För att halvera sjukligheten ytterligare, en eller två gånger, finns det all anledning att titta på hur psykologiska faktorer kan hanteras, säger Gunnar Engström.

Ingalill Enbom, före­läsare med optimism som gemensam nämnare, är inte förvånad över ­studiens samband ­mellan hälsa och positiv inställning.

– Kropp och själ påverkar varandra, säger optimist­konsulten som har studierat sociologi och psykologi och skrivit sex böcker på temat mod, friskvård och glädje.

För tio år sedan fick hon själv beskedet att hon led av en obotlig synskada. 

Hon menar att den har gjort henne starkare, ­inte sjukare. Hon har fortsatt att resa landet runt och sprida framför allt ett budskap:

– Man bör bli med­veten om att man själv är inblandad i det som ­händer en. Det handlar inte om något flum. Man kan inte skratta sig ifrån cancer, men man kan verkligen bli medveten om sig själv och påverka vilken inställning man har till det som händer och till andra människor. Man behöver inte känna sig som ett offer.

Höll humöret uppe

I vinter har Ingalill ­Enbom varit svårt sjuk och svävat mellan väntan på resultat och oro över hur det ska gå.

– Jag har själv för­vånats över att jag ­lyckats hålla humöret uppe. ­Vissa av mina vänner har sagt att de skulle ha gömt sig ­under en filt, men ­ingenting blir ju bättre av det, säger hon.