17-åriga Gertrude kämpar för att utbilda om klimatkrisen

Publicerad 2017-09-05

Gertrude Clement.

Barn som går flera mil för vatten i stället för att gå i skolan, skördar som inte växer och regelbundna utbrott av kolera.

Det är vardag för många invånare i Gertrude Clements Tanzania.

– Det är viktigt att lära ut om effekten som klimatförändringar har.

Gertrude Clement har precis dragit ner dagens största applåder efter hennes tal på Operakällaren Foundation, i samarbete med Unicef. På scen har Christer Fuglesang precis talat, och nästa talare är förre statsministern Fredrik Reinfeldt.

Det är kanske svårt att greppa att hon som 17-åring redan blivit något av sin generations röst inför FN:s generalförsamling i New York, men radiojournalisten och gymnasieeleven Gertrude Clement har en tydlig stämma när hon berättar om svårigheterna klimatförändringarna medfört i hennes hemland Tanzania.

I sitt program på lokala radiostationen tar hon regelbundet upp miljöfrågor och har för sitt arbete utsetts till Unicef-ambassadör som representant för varför klimatfrågorna är viktiga att ta itu med för barnens skull.

Hälften saknar rinnande vatten

Enligt en rapport från Unicef från 2009 saknar nära hälften av befolkningen i Tanzania tillgång till rinnande vatten. Drygt fyra av tio skolor har ingen som helst tillgång till vatten och bara 13 procent av befolkningen har avlopp och vattentoalett.

– Om inget förändras kommer situationen bli värre. Många barn, speciellt flickor, kommer inte kunna gå i skolan eftersom de måste gå och hämta vatten flera kilometer från sina byar. Undernäringen kommer också bli värre, särskilt under regnperioderna som varit ovanligt torra de senaste åren, säger Gertrude Clement.

Åker runt i byarna

Gertrude Clements.

Vägen till FN och sedermera ett regnigt Stockholm började som ungdomsreporter vid den lokala radiostationen i staden Mwanza. Där har hon åkt runt till byarna i landet och gjort inslag och varit programledare för ett radioprogram.

För att nå ut med sitt budskap och skapa dialog med sina lyssnare använder hon sig av sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter. Och trots att Tanzania blivit lidande av det hårda klimatet med långa torkperioder ser Gertrude positivt på framtiden.

– Jag tror att vi går mot en ljus framtid. Vi utbildar människor om klimatförändringarnas effekter. Vi har möten med representanter för kommunerna, regionala ledare och diskuterar och utbildar hur vi kan minska den negativa påverkan kring klimatförändringar.