Sebastian, 15, fotade mäktiga fenomenet

avClaes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

På tisdagskvällen visade naturen upp sin bästa sida. 15-årige Sebastian Wijkander från Motala fångade det mäktiga fenomenet på bild.

– Det här var ascoolt, säger han.

I Linköping och Motala kunde invånarna skåda ett ljusfenomen på tisdagskvällen. Vid 20-tiden skulle Motalabon Sebastian Wijkander, 15, precis äta kvällsmat när han såg ett kraftigt ljus.

– Jag gick ut på balkongen och kollade. Det var ett starkt ljus bakom radiomasterna och jag tänkte: ”Vad är det här för något?”, säger han.

1 av 3 | Foto: Sebastian Wijkander
Fenomenet kunde ses under ett par minuter i Motala och Linköping.

Kan vara ljuspelare

Vad som ser ut att vara en pelare av ljus sträckte sig upp i himlen i olika färger.

– Jag har aldrig sett något liknande, det här var ascoolt. Jag tog några bilder och de blev jättefina, säger Sebastian Wijkander.

Exakt vilket fenomen det rör sig om är oklart men meteorologer på Foreca och SVT menar att det är en ljuspelare. En sådan kan uppstå när det är kallt och vindstilla.

– Ljuspelaren beror på iskristaller i luften. Färgen är kopplad till den vanliga spridningen av ljuset i atmosfären som sker när solen står lågt, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

SMHI menar att det är svårt att avgöra utifrån bilderna, men tror att det ”bara” handlar om moln som blir belysta underifrån i samband med en solnedgång.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motala

SMHI

Foreca

Väder