Mamman sitter i rullstol – han tar med henne på löpturer

Publicerad 2016-09-06

Norska Sigrunn Ekkje, 67, hamnade i rullstol efter många år som sjuk – något som varit en jobbigt omställning för henne. För att göra hennes liv bättre bestämde sig sonen Anders, 35, att ta med henne på sina joggingturer, skriver norska TV2.

– Jag tänkte att det är bra kombination för att då får vi vara ute och vara tillsammans, säger han till Aftonbladet.

35-åriga Anders Ekkje Slettebøs mamma Sigrunn Ekkje, som är 67 år, har varit sjuk sedan flera år tillbaka. Hon har en ovanlig nervsjukdom som heter cerrebellär ataxi som gör att man gradvis får sämre kroppsrörelser och motorik. Sedan en tid tillbaka sitter hon i rullstol.

– Det är ett rätt stort nederlag att bli sjukare och sjukare, man blir innesittande.

I och med att det tog hårt på hans mamma att hamna i rullstol ville Anders göra något för henne. Han kom på att han skulle ta med henne på sina träningspass.

– Jag tänkte att det är bra kombination för att då får vi vara ute och vara tillsammans.

”Viktigt att se fram emot något”

Sagt och gjort. Anders hittade en joggingvagn som de fick köpa för egna pengar då kommunen inte ville sponsra. Och nu, sedan tre år tillbaka, har han haft med sin mamma ut i joggingspåret. Dessutom har de tre gånger ställt upp i loppet ”Wings for life”, om arrangeras i 30 länder, och samlat in pengar till forskning för ryggmärgsskador.

– Det är viktigt att man har något att se fram emot, det här har haft en positiv påverkan på henne – även om det fortfarande är ett svårt liv.

Nästa sommar ska de två arrangera ett eget lopp. 

– Alla är välkomna, synsskadade, rullstolsburna, löpare, gamla och unga.

Sigrunn själv säger till TV2 att deras joggingturer gör henne gott.

– Jag älskar att vara ute i den friska luften. Det känns så bra att komma ut, se världen och uppleva nya saker.

Följ ämnen i artikeln