Här räddar Tommy älgtjuren ur vattnet

Publicerad 2018-04-10

Tommy Isaksson, 46, från Torpshammar fick inta rollen som räddare i nöden i lördags. Han fick nämligen vetskap om en älg som gått genom isen i älven Ljungan.

– Då tog jag direkt skotern och åkte ner mot isen, säger han till Aftonbladet.

I lördags var Tommy Isakssons yngsta dotter ute med en kompis och lekte. När de gick i närheten av älven på Ljungan såg de en älg som var ute och spatserade på isen. Sedan kom de in och berättade vad de hade sett för Tommy som genast blev orolig, skriver Sundsvalls tidning.

– Jag vet att isen är väldigt dålig här i närheten. Så jag anade oråd att han kanske skulle kunna gå ner.

Så för att försäkra sig om att älgen var okej satte han sig på skotern och åkte ner själv för att titta. Det var då han såg att hans oro var befogad – älgen låg nämligen i vattnet och försökte förgäves kravla sig upp.

Den djurvana Tommy åkte tillbaka hem för att ringa till räddningstjänsten och be dem att hjälpa det stackars djuret, men där fick han ingen hjälp.

– Då fick jag ta tag i saken själv, säger Tommy bestämt och fortsätter:

– Så jag lastade på skotern med rep, motorsåg, yxa och arbetssele.

När han kom ner till älven började han arbetet med att rädda det majestätiska djuret. Han ordnade en säkerhetsanordning genom att binda fast sig själv i ett träd med repet och selen.

Hamnade själv i vattnet

Sedan gick han ut på isen och började kapa den för att kunna hjälpa älgen de ungefär 20 meter han hade till fast mark.

– När jag kapade isen som jag själv stod på, så jag hamnade i vattnet själv ett par gånger, säger Tommy och skrattar.

Men trots att han själv blev blötare och kallare fortsatte han att jobba för att rädda älgen ur det kalla vattnet. Och det stackars djuret var minst sagt behjälpligt. Han försökte inte fly från Tommy utan följde till och med efter sin räddare mot land allt eftersom han sågade upp isen.

Och till slut kom det tappra paret fram till strandkanten där älgen efter några försök lyckades komma upp med lite hjälp.

Hur kändes det då?

– Det är svårt att beskriva. Självklart kändes det lyckligt.

Men dramatiken tog inte slut där. När älgen hade fullt sjå med att komma upp på alla fyra så insåg Tommy att djuret stod precis bredvid hans motorsåg. Och eftersom han inte ville att det trötta djuret skulle skada sig bestämde han sig för att smyga närmre för att fånga upp det farliga verktyget.

– Jag kom väl lite för nära när jag skulle hämta motorsågen. Då kom han med full karriär.

Fick en smäll av älgen

Tommy fick sig en smäll på benet, men konstaterade att det var tur att den unga älgen var så pass trött – annars hade det kunnat gå värre.

Efter den dramatiska händelsen har Tommy fått blandad respons. Vissa säger att de inte hade valt att rädda älgen.

– Det har jag svårt att förstå. Man är ju på den här planeten för att hjälpa varandra.