Våga lämna dålig relation – här är bästa råden

Publicerad 2017-03-04

Författarna till ny bok: ”Du är värd att hitta lycklig kärlek”

Det går att komma ur kränkande kärleksrelationer – det är terapeuten Karin Nordlander och journalisten Linda Newnham övertygade om.

Nu peppar de kvinnor att lämna i nya boken ”You go girl”.

– Alla är värda ett härligt och bra förhållande, säger Linda Newnham.

Lagom till den Internationella kvinnodagen den 8 mars kommer boken ”You go girl – Att våga lämna kränkande kärleksrelationer”. Den tar inte bara upp våld, utan också förhållanden där en part blir psykiskt nedtryckt.

– Det kan handla om kommentarer som ”Du är värdelös” eller ”Vad tjock du har blivit”. Till slut tror du på det själv, säger Karin Nordlander, terapeut.

Själv blivit slagen

Hon vet: Hon har själv levt med en man som både förolämpade och slog henne. I flera år.

– Innan hade jag tänkt att det inte fanns på kartan att jag skulle leva med en man som kränkte mig. Men till slut tyckte jag att det var mitt fel att vi inte hade det harmoniskt. Jag vågade inte säga sanningen till någon på flera år.

Bokens ton är peppande och signalerar handlingskraft och mod. Författarna uppmanar alla att slänga offerkoftan på sophögen och uppmuntrar den som har det dåligt att separera.

– Du är värd att gå, och jag lovar: Även om bara tanken känns helt omöjlig så blir du förvånad över hur mycket energi och styrka du kan få efteråt, säger Linda Newnham, som i sitt jobb som reporter mött många kvinnor i destruktiva relationer.

Upp till dig

– Det kan låta hårt, men det är upp till dig hur du vill ha ditt liv. Du behöver inte sitta fast i en kränkande relation. Att lämna och få det bättre är en fantastiskt möjlighet!

Men om det är skräck för våld inblandat, eller om kvinnan inte har egna pengar?

– Jag träffar många i destruktiva relationer i mitt jobb som terapeut, och jag vet att det kan vara väldigt, väldigt svårt. Du kanske är isolerad och utan egen ekonomi och inte har någonstans att bo. Men en sak är säker: Att vänta gör det bara ännu svårare och det är ditt – och kanske barnens – liv det handlar om. På sikt kommer det att vara värt det, säger Karin.

Ni pratar om ”gråzoner” – var går gränsen mellan ett okej och ett destruktivt förhållande?

– Det finns en enkel fråga att ställa sig: Krymper du eller växer du i relationen? Känner du dig gladare och starkare än du gjorde innan, eller är det tvärtom? Blir du kanske tystare och ledsnare i stället? Det är något att fundera på, säger Linda.

Kränkningar blir ”normala”

Båda poängterar att det så klart finns svackor i alla relationer – det är när det går åt ett dåligt håll eller när kränkningarna blir vardag som det är fara å färde. Begreppet ”normaliseringsprocessen” tar upp just vad som händer när något som först verkar oacceptabelt gradvis blir vardag. Som att det skulle vara normalt med en partner som förolämpar en, förbjuder en att ha för kort kjol eller tar till nävarna när orden tryter.

– Ingen skulle ju stanna hos en kille som är elak redan vid första dejten. Kränkningarna kommer lite i taget. Ingen går från en underbar person till en fruktansvärd djävul på en gång, säger Linda.

Varför har så många svårt att lämna trots att de blir dåligt behandlade?

– De flesta kärleksrelationer börjar ju bra, med förälskelse och romantik. Det är lätt att längta efter hur den andre var från början, att hoppas att den ska komma tillbaka. ”Om han bara ändrar sig...” Dessutom finns ju de bra dagarna också. Men det är bara du som har makten över ditt eget liv, säger Karin.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook