Han försökte dölja spåren

Uppdaterad 2016-06-13 | Publicerad 2008-04-22

Profilgrupp kartlägger Eklunds liv

STJÄRNSUND. Anders Eklund försökte förstöra spåren efter mordet på Engla.

Därför brände han kroppen.

Polisen ska nu kartlägga Anders Eklunds liv – och söker efter kopplingar till mord som också Helén-mördaren Ulf Olsson utretts för.

Anders Eklund säger att Englas död var en olycka. Men när 10-åringen hittades var kroppen svårt sargad. Teorin är att lastbilschauffören försökt bränna bort eventuella spår.

Fler brott utreds

Nu ska rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp utreda om Eklund kan vara skyldig till fler grova brott än de han erkänt.

När Ulf Olsson 2004 åkte fast för morden på Helén Nilsson, 10, och Jannica Ekblad, 26, gjordes en lista över ouppklarade mord och försvunna kvinnor från 1984.

Polisen gick sedan igenom om dubbelmördaren kunde ligga bakom några av dem. Men man fick ingen träff.

– Nu ska vi se om de passar in på Anders Eklund. Men vi tittar även på brott efter 2004, säger Ola Boija vid gärningsmannaprofilgruppen.

Kollar var han varit

Två profilerare kom till Dalarna i går för att starta arbetet.

Först och främst kartlägger man var Eklund befunnit sig när aktuella brott begåtts – var han kört med sin lastbil och vilka släktingar och vänner han brukat besöka.

– Ulf Olsson var mest hemma, men det blir knepigare med Eklund. Han har rullat runt med långtradaren i Norden så vi kommer att kolla mer internationellt, säger Ola Boija.

Nästa steg är att analysera de brott Eklund erkänt eller dömts för: hur och var han utfört brotten, vilka offer han valt och om han har något rituellt beteende.

– Man skapar en bild av hur han gått till väga. Exempelvis har Eklund tagit ett fotografi från ett offer, säger Ulf Åsgård, psykiater.

Malin-mordet är likt

– Malin-mordet i Göteborg är särskilt intressant. Där finns uppenbara likheter med Pernilla.

Gärningsmannaprofilgruppen kommer att titta på ett hundratal fall av kvinnomord, försvinnanden och sexbrott sedan mitten av 1980-talet.

– Det kan vara klart inom ett par månader, säger Ola Boija.

Följ ämnen i artikeln