”Jag vaknade i en politisk torktumlare”

Publicerad 2016-09-16

Birgitta Ohlsson om de senaste dagarnas strid inom Liberalerna

Flera högt uppsatta politiker inom Liberalerna krävde hennes avgång.

Birgitta Ohlsson kommenterar nu själv den turbulenta onsdagen.

– Jag vaknade upp i en politisk torktumlare, säger hon till Aftonbladet.

Birgitta Ohlsson (L).

Efter att Birgitta Ohlsson öppet kritiserat Liberalernas ledning vid flera tillfällen krävde flera personer inom partiets toppskikt i onsdags hennes avång från partistyrelsen.

Samma dag satte sig Liberalernas riksdagsgrupp i ett krismöte med anledning av kraven. Först efter en sju timmar lång mangling kom beskedet: Birgitta Ohlsson lämnar styrelsen i riksdagsgruppen men sitter kvar i partiets styrelse.

Under fredagsmorgonen kommenterade Birgitta Ohlsson för första gången den stormiga dagen.

– Jag vaknade upp i en politisk torktumlare när människor krävde min avgång. Men jag somnade med ett överväldigande stöd, både från kollegor och allmänheten, säger hon till Aftonbladet.

Partiledningen gick ifrån partilinjen

Både inom och utanför Liberalerna har många reagerat på att det enligt dem verkar vara lågt i tak för åsikter i Liberalerna?

– Man måste respektera att människor upplever saker olika och att alla artiklar och uttalanden inte alltid är förankrade i partitoppen. Det måste man visa stor ödmjukhet för. I det här fallet handlar det om att bjuda in Sverigedemokraterna till blocköverskridande samtal och att förbjuda religiösa friskolor och där har partiledningen gått ifrån det som landsmötet tagit beslut om, då är det viktigt att stå upp för de åsikter som vissa medlemmar har och som kanske skulle lämna om man inte gjorde det, säger Birgitta Ohlsson och fortsätter:

– Vissa frågor är politiskt och liberalt snåriga och då är det bra att det finns människor som företräder de som har åsikter som avviker från partitoppens.

”Kommer säga om jag vill”

Birgitta Ohlsson kommenterade också påståendena om att det skulle finnas en spricka i Liberalerna och att den aktuella konflikten i själva verket handlar om en maktkamp om vem som ska vara partiledare, nuvarande partiledaren Jan Björklund eller hon själv.

– Jag har alltid varit väldigt osvensk som politiker och säger om jag vill ha ett politiskt uppdrag. Vill jag ha det så kommer jag att säga det väldigt tydligt. För mig handlar det om att den dag jag lämnar politiken vill jag ha ett starkt liberalt parti att rösta på.

Det går inte så bra i opinionen för er, hur ska ni vända trenden?

– Man brukar ju säga att när det stormar så gör det att trädens rötter söker sig djupare. Vi måste också helga och hedra våra rötter, med klarare socialliberal politik så att fler väljare hittar oss, säger Birgitta Ohlsson.