Ny utredning av Macchiariniskandalen klar - KI ansvariga

Publicerad 2016-09-05

Karolinska institutet kan inte helt frias från ansvar för operationerna på Karolinska universitetssjukhuset där kirurgen Paolo Macchiarini gav tre patienter syntetiska luftstrupar. Det visar en extern utredning som presenteras på måndagen.

Dessutom anställdes Macchiarini, och fick sin anställning förlängd, under olämpliga former.

– Jag har aldrig sett maken till dåliga referenser, säger utredaren Sten Heckscher under presskonferensen.

Under måndagsförmiddagen presenterades ytterligare en utredning av Macchiarini-skandalen. I den framkommer att Karolinska universitetssjukhuset bär ansvaret för de transplantationer som utfördes där, men att Karolinska institutet inte helt kan frias från ansvar för operationerna där kirurgen Paolo Macchiarini gav tre patienter syntetiska luftstrupar och som skedde på Karolinska universitetssjukhuset.

Två av patienterna är i dag döda och i en utredning som presenterades förra veckan klargjordes att operationerna inte skulle ha godkänts i en etisk prövning.

KI anses bära ansvar då de deltagit i diskussioner gällande transplantationerna och universitetet har framhållit transplantationerna som forskningsframgångar enligt utredarna. KI har också ett ansvar för att transplantationerna genomfördes enligt gällande regler.

KI kritiseras även för nonchalans i tillämpningen av regler i samband med hanteringen av Paolo Macchiarinis verksamhet vid institutet samt även handläggningen av de oredlighetsärenden som berört Macchiarini.

"Lögnaktig och vårdslös"

Utredaren Sten Heckscher finner också att Macchiarini anställdes, och fick sin anställning förlängd, under olämpliga former. Han menar att det inte fördes någon egentlig diskussion kring om tjänsten skulle förlängas eller inte.

– Jag har aldrig sett maken till negativa referenser. Det är verkligen ord och inga visor. Han har till exempel varit aktuell i italienska medier och bedömdes inte kompetent för en tjänst i Florens. Nog skulle man ha tänkt sig för när man ser sådana referenser, säger Heckscher under presskonferensen.

Heckschers beskriver även Macchiarini som vårdslös, lögnaktik och drabbad av hypomani och menar att den informationen nått KI:s rektor, men att det inte hindrade från att rekrytera den påstådda stjärnkirurgen.

– Detta är skolexempel på dåligt ledarskap. Hade man kollat upp hans verksamhet ordentligt så hade han knappast fått förlängd anställning. 

"Det är rätt slafsigt"

Heckschers utredning kommer alltså till samma slutsats som Kjell Asplunds utredning som presenterades förra veckan gällande Macchiarinis verksamhet på Karolinska universitetssjukhuset.

Heckscher konstaterar vidare att det varit svårt att reda ut vad Macchiarini faktiskt har ägnat sig åt vid KI, då det finns stora brister i dokumentationen. Han menar även att den massiva kritik som inkom till KI innan Macchiarini rekryterades inte heller finns dokumenterad.

Gällande Macchiarinis egna forskning säger Heckscher att det varit svårt att granska. KI ska dock ha varit medveten om att Macchiarini hade en rad olika bisysslor utan att ifrågasätta dessa.

– Det är en attityd som inte är all right. Det är rätt slafsigt.

Enligt Heckscher anses KI dock inte ha något ansvar för de operationer som Macchiarini utförde i Ryssland.

KI utövade påtryckningar

Redan i fredags fick styrelseordförande Lars Leijonborg veta vad som står i granskningen och valde då att lämna sin post under samma dag. Han förnekade dock att det var kritiken som låg bakom avgången. Sten Heckscher anser dock att Leijonborg skulel ha stannat kvar på sin post.

– Han skulle ha kunnat ta sitt ansvar bättre genom att stanna på jobbet och leda arbetet med att förändra KI.

Tidigare i förra veckan bad Karolinska institutet om ursäkt för sitt agerande i fallet Macchiarini – men först efter att Karolinska universitetssjukhuset hade bett om ursäkt. Sjukhusets ursäkt var ett direkt resultat av Kjell Asplunds utredning av hanteringen av Macchiarinis kliniska verksamhet. Av utredningen framgick bland annat att KI utövade påtryckningar för att sjukhuset skulle anställa Macchiarini.

Kirurgskandalen på KI – detta har hänt

2010: Anställs vid KI

Paolo Macchiarini.

Den italienske kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska Institutet (KI) samt på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011–2012: Riskfyllda operationer kräver liv
Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av de patienter som opererats av Macchiarini är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

2013: Stoppas
KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar. Samma år inleder Macchiarini kliniska studier i Krasnodar i Ryssland, där patienter ska opereras i forskningssyfte.

2014: Anklagas för fusk
Tre olika anmälningar där Macchiarini aklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS. KI ger professor emeritus Bengt Gerdin i uppdrag att granska materialet gällande två av anmälningarna.

2015: Försvaras av KI
Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor Anders Hamsten anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare. Anställningen löper ut den 30 november 2016.

2016: Skandalen växer
Efter att SVT sänt dokumentärserie ”Experimenten” avgår rektor Anders Hamsten, KI:s dekanus Hans-Gustaf Ljunggren och rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. De följs av fler avgångar – bland annat får Macchiarini själv sparken. I februari avslöjas att Macchiarini ljugit om sina meriter. I september presenteras en utredning av skandalen där KI får skarp kritik. KI:s ordförande Lars leijonborg avgår, och universitetskanslern Harriet Wallberg tvingas lämna sin tjänst.

LÄS OCKSÅ:
Skandalkirurgen i intervju: ”Jag är inte Gud”
Han lurade världen – sa att han var påvens läkare