Regeringen överens med Marocko om gatubarn

Publicerad 2016-05-13

Ygeman: ”Viktigt steg på vägen”

Den svenska regeringen har nått en överenskommelse med Marocko om hur det stora antalet gatubarn i svenska storstäder ska hanteras.

Inrikesminister Anders Ygeman hoppas att uppgörelsen ska leda till att många av gatubarnen utvisas, rapporterar dn.se.

Ygemans statssekreterare Ann Linde har varit på plats i Marockos huvudstad Rabat. Där träffade hon landets vice inrikesminister och ministern för marockaner bosatta i utlandet, uppger dn.se.

Linde och ministrarna nådde fram till en överenskommelse om att Marocko ska ta emot de hundratals barn, framförallt pojkar, som lever på gatan i flera stora svenska städer.

Målet: Massutvisningar

Sveriges regering hoppas nu att många av gatubarnen kommer att kunna utvisas till Marocko.

– Frågan är inte löst än, det är den först när vi har fungerande utvisningssystem på plats. Men gårdagens överenskommelse är ett viktigt steg på vägen, säger Anders Ygeman till dn.se.

Justitiedepartementet har tidigare uppgett att omkring 800 ensamkommande barn från Marocko och andra nordafrikanska länder bedöms befinna sig i Sveriges största städer. Barnens situation är ofta mycket utsatt och många av dem hamnar i kriminalitet.

Riskerar allt

I höstas reste Aftonbladet till Marocko och träffade fattiga och desperata barn som vill ta sig till Europa, med livet som insats.

– Man kan ha ett bättre liv där. Tjäna pengar, sa 14-årige Hassan till Aftonbladets utsända.