”Vi har aldrig sett något liknande”

Uppdaterad 2015-09-09 | Publicerad 2015-09-08

Flyktingar i Serbien.

Svenskarna skänker som aldrig förr.

Sedan bilden på Alan publicerades har de stora välgörenhetsorganisationerna fått in drygt 100 miljoner kronor.

– Det är helt fantastiskt, engagemanget saknar motstycke, säger Karin Tengby, pressekreterare på Röda Korset.

Det har varit hektiska dagar för landets välgörenhetsorganisationer. Allt fler vill engagera sig och hjälpa till. Telefonerna går varma och mejlskörden tycks aldrig ta slut.

Förutom pengar och klädinsamlingar är det många som känner att de vill göra något aktivt.

– Via vår webbsida har fler än 6100 personer anmält sig som volontärer, och utöver det hör många av sig till våra lokala föreningar, fortsätter Karin Tengby.

”Många vill hjälpa”

Lineá Westring, ekonom på Radiohjälpen vittnar också om "högt tryck", speciellt under torsdagen, då fotot på den döde flyktingpojken blev en världsnyhet.

– Bara den dagen fick vi in 4 miljoner. Vi ser ett otroligt engagemang, många vill hjälpa.

Hos Rädda Barnen går insamlingen också på högvarv.

– Vi ser samma intensitet i insamlingen som vi gjorde vid Tsunamikatastrofen, både privatpersoner och företag vill vara med och bidra. Det är helt exceptionellt, säger Cecilia Naucler, pressansvarig.

UNICEFs vice generalsekreterare Per Westberg säger att man noterade en snabb respons mot slutet av förra veckan. Han tror att bildpubliceringen har eldat på människors vilja att hjälpa.

– Bilden på Alan har haft effekt på den traditionella insamlingen men fram för allt tror jag att den har skapa debatt i sociala medier och i politiken.

Lyrisk över välviljan

Hos Sverige för UNHCR är man lyrisk över svenskarnas välvilja.

Det privata alternativet "Vi gör vad vi kan" som startade för en vecka sedan hade fram till tisdag eftermiddag fått in 8,7 miljoner kronor till flyktingarna på Lesbos.

– Det är betydligt mer än vi hade förväntat oss. Vi hade aldrig kunnat ana att responsen skulle bli så stor, säger en av initiativtagarna Johanna Swanberg.