Svajigt sommarväder - då blir det fästingfest

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-29

Sommaren 2015 är en av de bästa någonsin.

För fästingar.

Det svajiga vädret ger dem både vatten - och många svenskar i skogen.

– Då ökar riskerna för att vi blir sjuka, säger fästingexperten Rolf Gustafson vid Karolinska institutet.

Med ett väder som svajar mellan sol och regn har många svurit åt den svenska sommaren 2015. Men för fästingar är det en av de bästa någonsin. De små blodsugarna som är mitt uppe i sin högsäsong älskar nämligen dessa väderskiftningar.

– Fästingar kan inte dricka vatten utan tar upp vatten från sin kroppsyta, så det är en perfekt fästingsommar så som det har varit nu, säger fästingsexperten Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

Många överlevde mild vinter

När temperaturen sjunker till under fem grader så går fästingarna i ide några centimeter under jorden, för att på våren krypa upp i gräset igen – vrålhungriga.

– Vi hade en väldigt mild vinter så det är många fästingar som har överlevt, så vi började med väldigt många fästingar i början på året. Sedan beror det lite på sommarvädret. I förra sommaren var det ju så torrt att det blev färre fästingar och sjukdomsfall av TBE (fästingburen encefalit, reds anm), säger Rolf Gustafson.

”Riskerna ökar för att vi blir sjuka”

Om det skulle vara konstant ösregn så skulle också färre svenskar drabbas av fästingbett.

– Då är vi i detta land ju inte ute på samma sätt utan sitter hellre inomhus, och då klarar vi också oss också bättre, säger Rolf Gustafson.

– Men om det är lite omväxlande med regn, sol några dagar och sedan regn igen, då är vi ju ute och exponerar oss för fästingar, och då ökar riskerna för att vi blir sjuka.

Han tror också att rykten om extra mycket svamp och bär i skogarna gjort att fler svenskar löper en större risk att råka ut för de stora fästingmängderna.

Nervsmärtor, ledbesvär och ansiktsförlamning

Ett bett kan ge infektionssjukdomen borrelia – som kan leda till bland annat nervsmärtor, ledbesvär och ansiktsförlamning. Men upptäcker man de runda röda utslagen tidigt så kan borrelian behandlas med antibiotika. Rolf Gustafson tror att runt 10 000 svenskar årligen drabbas, men vissa hävdar att siffran ligger på uppemot 50 000.

Symptomen på TBE är influensaliknande, som lindrig feber och värk i huvud och kropp. Hos var tredje smittad sprids viruset till hjärnan. Då kan man efter en vecka bland annat få hög feber, huvudvärk och kräkningar. I dag smittas ca 200 svenskar av sjukdomen, som man kan vaccinera sig mot. Det är dubbelt så många som på 70-talet.

Fakta/Fästingar

Krypet är egentligen ett slags spindel. Under sin uppväxt genomlever fästingen tre stadier: ägg, larv, vuxen fästing. I alla faserna behöver parasiten dricka blod, vilket innebär att det genomsnittliga djuret suger blod tre gånger under sin livstid.

Varje gång den sticker hål i huden sprutar den in lokalbedövningsmedel, antihistaminer och blodförtunningsmedel. Det minskar risken för upptäckt.

Parasiten är en effektiv spridare av sjukdomar. Människor är dock inte favoritfödan – fästingen föredrar sorkar, möss och harar. Dessa små gnagare utgör reservoar för de sjukdomar som drabbar människor. Fästingen blir infekterad när den suger blod från ett djur och när den dricker blod nästa gång förs smittan vidare.

Fuktiga miljöer är ett måste för fästingen. Den kan nämligen inte dricka vatten på vanligt vis, utan suger i sig fukt från sin egen kropp. Den kräver därför hög luftfuktighet och älskar regioner med sjöar och kuster.

Tråkigt sommarväder är det bästa fästingen vet. Regn omväxlat med sol ger optimala livsförutsättningar. Torra somrar är däremot öken.

Borrelia eller inte? Så ser du skillnaden

Rodnaden dyker upp efter en till fyra veckor och är större än fem centimeter i diameter.

Ibland syns en vit prick i mitten.

Allt eftersom tiden går växer rodnaden och bildar ”ringar” runt platsen där fästingen suttit.

Bettet kan klia och domna. (Symtomen ska inte förväxlas med en ”vanlig” bettreaktion, som inträffar omedelbart efter att fästingen satt sig).

Utöver bettet är andra symtom på infektion huvudvärk, trötthet, muskelvärk och feber.