Trumps smocka mot Merkel: ”Skyldigt USA enorma summor”

Publicerad 2017-03-18

Inte ens ett dygn har gått sedan de stod leende sida vid sida.

På lördagsmorgonen, lokal tid, levererade USA:s president Donald Trump en känga till den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

”Tyskland är skyldigt Nato och USA enorma summor och måste få mer betalt för det kraftfulla försvaret”, twittrar Trump.

Följ ämnen
Nato

Under presidentkampanjen beskyllde Donald Trump flera gånger Angela Merkel för att ha förstört Tyskland med sin generösa flyktingpolitik. På senare tid har den tyska kanslern varit starkt kritisk till presidentens kontroversiella inreseförbud.

Det var sannolikt ganska spänt när de två ledarna träffades i Vita huset på fredagskvällen, svensk tid.

”Var ett JÄTTEBRA möte”

Donald Trump inledde dock lördagen med att på Twitter slå fast att stämningen under mötet var god.

”Oavsett vad ni har hört från de FALSKA NYHETSMEDIERNA så var det ett JÄTTEBRA möte med den tyska kanslern Angela Merkel”.

Detta hindrade dock inte Trump från att drämma till med en smocka mot sin kollega. I en uppföljande tweet dundrade han:

”Icke desto mindre så är Tyskland skyldigt Nato och USA enorma summor pengar och måste få mer betalt för det kraftfulla och väldigt dyra försvaret som det förser Tyskland med”.

Klarar inte målen

Kritik om att Nato-länderna inte betalar tillräckligt mycket har blivit en av Donald Trumps följetonger.

Militäralliansen har målet att samtliga medlemsländer ska lägga minst två procent av sin bruttonationalprodukt på försvaret. Men USA är ett av endast fem nationer som lever upp till den målsättningen. Detta är Trump synnerligen irriterad över.

Under fredagens möte sa Angela Merkel att alla Nato-länder måste följa de ekonomiska riktlinjerna. Men det verkar alltså inte ha övertygat presidenten.

Skakade inte hand

Vid sidan av pengasmockan har en märklig incident fått stort utrymme i internationella medier efter mötet. När ledarna poserade framför kamerorna frågade Merkel om Trump ville ta i hand. Presidenten räckte dock aldrig fram näven, utan tittade ner på golvet.