Missnöje efter ny mygginvasion i Deje

TT TT

Publicerad 2018-05-27

De kommer med vårfloden och finns överallt. Myggorna har åter invaderat värmländska Deje och missnöjet med politikerna växer.

– Det handlar ju inte om ett par myggor, utan det är ju flera tusen mygg, berättar Jenny Hagström, som bor i Deje.

Boende som klipper gräset i regnkläder, eller inte går ut alls trots det fina vädret. Det stora antalet myggor som kläcks när vårfloden fyller Klarälven har de senaste somrarna gjort tillvaron i värmländska Deje svår att uthärda.

Missnöjet med kommunen är stort och de senaste veckorna har anmälningarna mot Forshaga kommun strömmat in till Justitieombudsmannen (JO). I fredags var ett drygt 50-tal anmälningar registrerade.

Jenny Hagström från Deje sitter i solen under lunchrasten på jobbet i Karlstad när TT ringer.

– Hemma går det inte att vara utomhus. Vi har både studsmatta och en pool, men barnen sitter inne för att de blir uppätna av mygg annars, säger hon.

– Vi får springa från bilen in på verandan där vi har myggnät. Och klippa gräset får man göra i regnkläder i strålande solsken. Myggen är ju ute även i solen, de är ute jämnt, överallt.

Ingen bekämpning

I fjol var det visserligen en närmast "normal " sommar, berättar Jenny Hagström. Men efter den snörika vintern började årets myggsäsong extra tidigt i stället.

Det är de så kallade översvämningsmyggorna, en art av stickmyggor, som ställer till det i Deje med omnejd. Problemen tilltog kraftigt för omkring tio år sedan och liknar dem som exempelvis Österfärnebo vid Nedre Dalälven blev rikskänt för i början av 2000-talet.

Till skillnad från i Österfärnebo har de boende i Forshaga dock hittills förgäves krävt biologisk bekämpning av myggorna.

– Forshaga kommun har lovat mycket, men det händer aldrig någonting, säger Jenny Hagström.

– Och jag har inga större förhoppningar nu heller.

Möte med kommunen

På tisdag hålls ett möte i Deje, där kommunen bjudit in de boende för att prata om läget. Per Lawén (S), kommunalråd kommunen, medger att det som hittills har gjorts för att lindra myggplågan inte har räckt.

– Kommunen har under ett antal år försökt med andra åtgärder, men de är för marginella för en långvarig effekt, säger han till TT.

Även i år kommer ett 20-tal gasolfällor att vara utplacerade. Målsättningen är dock att från och med nästa år inleda en bekämpning redan av mygglarverna. För det krävs dock hjälp från staten, enligt Per Lawén.

– Att få till en bekämpning i ett Natura 2000-område kräver särskilda tillstånd och särskilda kunskaper, säger han.

– Vi är en liten kommun, så vi vill ha statens hjälp och har även fört samtal med dem vid Nedre Dalälven.