S-toppar hade hemliga samtal med Sovjet

Publicerad 2013-08-27

Flera S-toppar hade hemliga möten med Sovjetunionen under Kalla kriget.

Deras rapporter skickades sedan vidare till spionorganisationen IB, enligt en ny bok som skrivits av förre chefen för Säpos kontraspionage.

Ex-ministern Pierre Schori, 74, är en av de utpekade – men hävdar att han bara skickade dokumenten till Socialdemokraternas partistyrelse.

– Hur de har gått vidare till IB vet jag inte, säger han till Dagens Nyheter.

Den hemliga svenska underrättelsebyrån IB avslöjades år 1973 av journalisterna Peter Bratt och Jan Guillou. Organisationen arbetade vid sidan av Säpo och ägnade sig bland annat åt att kartlägga svenska vänstersympatisörer.

Nu publicerar Dagens Nyheter uppgifter om att ledande socialdemokrater agerade uppgiftslämnare till IB.

De ska ha varit väl insatta i organisationens verksamhet – uppgifter som hela tiden har förnekats av socialdemokraternas ledning.

”Det där har jag skrivit”

Olof Frånstedt, tidigare chef för Säpos kontraspionage, publicerar de nya uppgifterna om S-topparna i sin bok ”Spionjägaren” som snart släpps på marknaden.

Han har kommit över dokument från IB:s arkiv som har undertecknats av Anders Thunborg som då var internationell sekreterare för Socialdemokraterna.

Posten togs senare över av Pierre Schori, som senare blev bland annat biståndsminister och EU-parlamentariker.

Dokumenten är skrivna under åren då Kalla kriget pågick mellan USA och Sovjetunionen – och Schori betecknas som ”Källa 1152”.

Rapporterna är referat från hemliga möten mellan Socialdemokraterna och Sovjetunionen.

– Det där har jag skrivit. Men jag skickade dem till partistyrelsen. Hur de har gått vidare till IB vet jag inte, säger Pierre Schori till DN.

Pierre Schori och Sten Andersson, tidigare utrikesminister och partisekreterare, deltog på flera möten med Mikhail Streltsov, förstesekreterare vid Sovjetunionens ambassad.

Frånstedt uppger att Pierre Schori ska ha varit en av rapportörerna för IB. 

Även Sten Andersson ska ha samarbetat med IB och lämnat hemliga rapporter från mötena.

Bytte information

Rapporterna visar hur socialdemokraterna och representanter från Sovjetunionen byter information och åsikter med varandra, skriver DN.

– Det är tydligt att Streltsov på olika sätt försökte knyta det socialdemokratiska partiet och den sovjetiska kommunistregimen närmare varandra. Och Socialdemokraterna verkar inte ha varit helt motspänstiga mot den strategin, säger Olof Frånstedt till DN.

I referaten från mötena diskuteras känsliga politiska frågor och den svenska regeringens politik.

– De fick den här vägen insyn i Socialdemokraternas interna överväganden och diskussioner, inte minst förhållandet till kommunistpartiet, säger Olof Frånstedt.

Pierre Schori uppger för DN att syftet med mötena var att bidra till en avspänning i Kalla kriget.

– Vi ville underminera kommunismen med kontakter i stället för att bygga murar.

Aftonbladet har sökt Pierre Schori, som har avböjt att kommentera uppgifterna.