May söker stöd i ännu en akt i brexitdramat

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2019-01-29

Nya intriger väntar i det ovissa dramat om brexit.

Premiärminister Theresa May vill i kväll ha stöd av det brittiska parlamentet i förhandlingskampen med EU.

Men vem som stöder vad är oklart i London.

Under en träff med parlamentsledamöter från det egna Konservativa partiet i går kväll uppges premiärminister May ha bett om tydligt flankstöd gentemot Bryssel.

Enligt partiordföranden Brandon Lewis vill May att ledamöterna nu stöder det förslag som ledamoten Graham Brady lagt fram, med krav på att ersätta den omdiskuterade nödlösningen om Nordirland med ett "alternativt arrangemang".

– Det tillåter premiärministern att ge ett mycket klart budskap om vad parlamentet vill och var partiet står, säger Lewis enligt nyhetsbyrån Reuters.

Öppning från EU?

Tanken är att May i så fall ska kunna tala med övriga EU och ge ett klart besked: Om "alternativa arrangemang" kan hittas så går det att få en majoritet att ställa sig bakom det utträdelseavtal som May förhandlat fram med EU.

Då kan ett avtalslöst brexit uteslutas – och parterna i stället gå vidare till förhandlingar i lugn och ro om framtida relation, medan hela brexitdramat glider in i en övergångsperiod, där de flesta knappt ens kommer att märka att Storbritannien har lämnat EU.

Visserligen har EU hittills sagt i princip blankt nej till alla omförhandlingar. Biträdande chefsförhandlare Sabine Weyand håller ändå dörren öppen.

– Vi är öppna för alternativa arrangemang. Problemet med Bradyförslaget är att det inte lägger ut vad de i så fall skulle gå ut på, sade Weyand på ett seminarium i Bryssel i går.

Om May kan få till sitt "alternativa arrangemang" hoppas hon kunna lägga fram utträdelseavtalet igen framför det brittiska parlamentet för en ny avgörande röst. Till sina partikamrater lovade May hur som helst att återrapportera till parlamentet om läget senast den 13 februari.

Talmannen väljer

Samtidigt är det ännu inte givet att May får stöd för att ens fråga om sitt alternativ.

Först och främst gäller det att talman John Bercow vid 14-tiden ger klartecken till en omröstning i kväll om Bradys förslag. Bercow har totalt 15 förslag att välja mellan och det är långt ifrån givet att det som Brady lagt fram finns bland de utvalda. Andra alternativ är exempelvis Labour-ledamoten Yvette Coopers plan för att be om förlängd förhandlingstid.

Nästa steg är att sedan få tillräckligt många ledamöter att rösta på förslaget. Konservativa partiet är fortsatt djupt splittrat mellan ledamöter som vill lämna EU omedelbart och ledamöter som vill stanna kvar samt i princip alla tänkbara varianter däremellan.

Inledningsvis håller May ett regeringsmöte under förmiddagen. Debatten i parlamentet startas sedan av brexitministern Stephen Barclay – med Theresa May själv som sista talare.

Därefter beräknas kvällens omröstningar börja ungefär klockan 20, svensk tid.