Alliansens utspel: Vill införa nytt visum för högutbildade

Publicerad 2018-08-20

Alliansen vill införa ett speciellt visum för högutbildade. Detta för att göra det enklare för personer med eftertraktade kompetenser att komma till Sverige. Dessutom vill man skapa en ny typ av företag – microföretag.

– Vi vill se en ny företagsform med en kraftfullt förenklad beskattning och ett enkelt regelverk, säger Annie Lööf (C).

Vid en pressträff i Malmö kom Alliansen med utspelet att man ska införa ett speciellt visum för högutbildade. För att på så vis få ytterligare kompetenser till Sverige. Ett annat förslag som kom upp var en ny form av företagande – microföretag.

– Vi vill stimulera microföretagande. En ny företagsform med en kraftfullt förenklad beskattning och ett enkel regelverk. Vi vill också ytterligare halvera aktiekapitalet när man startar företag. Från 50 000 till 25 000. På det sätt vill vi gör det enklare att starta företag, säger Annie Lööf (C).

Vill ha lågavlönade inträdesjobb

För att få in ännu fler på arbetsmarknaden vill Alliansen dessutom inför lågavlönade inträdesjobb.

– Vi har sagt 70 procent av avtalad lön. Eftersom man ännu inte kan jobbet helt. Man lär sig jobbet på jobbet och har något lägre lön i början och sedan övergår det till helt vanliga anställningar. Det är mycket rimligt, säger Ulf Kristersson (M).

Hur ser du på risken att det uppstår ett A- och B-lag på arbetsmarknaden?

– Jag tror verkligen inte jag. Jag tror att A- och B-lag uppstår om man inte har något jobb överhuvudtaget. Om man aldrig får sitt första arbete kan man aldrig får sitt andra och tredje.

Dessutom vill man inrätta ett speciellt visum för folk som vill komma hit och söka jobb. Ett kompetensvisum.

– Jag tror man behöver ha olika typer förslag för olika grupper. Det handlar om att tydliggöra vägen in för arbetskraftsinvandring, säger Ebba Busch Thor (KD).

Föreslår språkförskola

Man upprepade också sitt budskap om obligatorisk språkförskola för nyanlända.

– Vi har inspirerats av Danmark. Syftet är att man ska lära sig svenska så bra att man är redo att börja skolan vid sex års ålder, säger Jan Björklund.

Sedan vill Alliansen ändra SFI så att det blir mer yrkesförberedande. Att man lär sig språket utifrån sitt yrke och får lära sig orden som gäller i det jobbet först.

Pressträffen hölls på arbetsmarknadsprojektet Boozt by FC Rosengård. Det är ett projekt för att minska arbetslöshet bland unga som drivs av fotbollsklubben FC Rosengård och finansieras av Europeiska socialfonden och Malmö stad. Tanken är att den arbetslöse ska få individanpassat stöd med utbildning och praktik för att komma in på arbetsmarknaden.

Jan Björklund (L), tycker att fler kommuner borde ta efter projektet Boozt på FC Rosengård.

– Kommunen och arbetsförmedlingen och andra statliga institutioner kan inte lösa alla problem själva. När idrottsklubbar eller andra organisationer hjälper till betyder det också väldigt mycket, säger Jan Björklund (L).