19-åringen mådde för dåligt – förhördes först i dag

Publicerad 2015-09-14

I dag hölls det första stora förhöret med 19-åringen som misstänks för mordet på Ida Johansson, 21.

Förhöret var planerat att hållas i fredags men sköts upp.

– Han mådde för dåligt. Det gick inte helt enkelt, säger åklagaren Robert Näppi.

Mannen som misstänks ha överfallit och mördat Ida Johansson i ett löpspår i Upplands Väsby greps av polis i torsdags. Vid 22-tiden samma kväll hölls ett första kort förhör där 19-åringen delgavs misstanke om mordet.

– Man hade ett erkännande vid det första 24:8-förhöret och nu arbetar man med att sy ihop det hela med teknisk bevisning och annat, säger Lars Byström, presstalesman på Stockholmspolisen.

"Mådde inte bra"

Det första längre uppföljande förhöret planerades att hållas i fredags på häktet i Sollentuna. Planen var enligt åklagaren Robert Näppi att få 19-åringen att berätta mer detaljerat om händelseförloppet och ett eventuellt motiv.

Men förhöret sköts upp tre dagar - till i dag eftermiddag.

– Det var för att han inte mådde så bra. Han orkade inte med ett förhör och det kan man ha viss förståelse för, säger Robert Näppi.

Förhördes i en timme

19-åringens advokat Sofia Björksten var med vid dagens förhör som hon uppger att pågick i ungefär en timme. Hon vill inte gå in på hur hennes klient mår.

– Han tar en dag i taget för att förstå sig på och hantera situationen och hela hans tillvaro just nu med anklagelsen och hans inställning, säger Sofia Björksten.

Åklagare Robert Näppi uppger att häktesvakterna hade order om att titta till 19-åringen var femte minut under det första dygnet.

Står fast vid erkännande

Nu uppger han att mannen mår något bättre.

– Man har lyckats genomföra ett förhör med honom i dag och det gick ju inte i fredags. Som jag förstår det har han nu sansat sig lite grann och förstått vilken situation han befinner sig i, säger Robert Näppi.

Vad som framkom under dagens förhör vill varken åklagare eller advokat gå in på med anledning av förundersökningssekretess. Advokaten Sofia Björksten uppger dock att 19-åringen står fast vid sitt erkännande.