Supertomaterna som skyddar mot cancer

Publicerad 2016-01-18

Så väljer du de nyttigaste sorterna bland frukt och grönt – här är den viktiga listan

Välj rätt tomat – det kan, på sikt, betyda skillnaden mellan liv och död.

Små tomater och riktigt djupröda tomater innehåller mer av det viktiga ämnet lykopen, som skyddar mot cancer.

Men de finns förmodligen inte i din butik. Det visar Ekots granskning i dag.

I svenska butiker säljs stora berg av tomater.

De är ofta runda och ljust röda – och säljs till extrapris. Men det är stor skillnad på tomater – och tomater.

Det uppmärksammar det prisbelönta radioprogrammet "Matens pris" i P1, som har granskat grönsaksbranschen.

Växtförädlarnas strävan efter snabbväxande och högproducerande plantor har lett till att dagens grönsaker inte alls är lika nyttiga som de var förr.

Nyttigare på burk

En granskning som Ekot och Matens pris har gjort visar att dagens grönsaker, som mer och mer handlar om bulkvaror, innehåller allt mindre av de ämnen som skyddar mot livshotande sjukdomar.

Det gäller inte minst tomater – en basvara i de flesta svenska hushåll i dag.

– Så här års är det faktiskt bättre att äta krossade tomater på burk, som har mognat i solen, än de växthusodlade som säljs i affären, säger Daniel Öhman, reporter på Ekot och Matens pris.

Då syftar han framför allt på mängden av det viktiga ämnet lykopen som vi framför allt får i oss, genom just tomater.

Lykopen är en fýtokemikalie, som är en del av plantornas immunsystem – och fytokemikalier är svårt att få i sig på något annat sätt än genom just grönsaker.

Lykopen finns även i vattenmelon, grapefrukt och aprikoser, röd paprika, papaya, gojibär och nypon – men framför allt i tomater och tomatprodukter.

– Om man tar ungefär tio procent om dagen ser man att den har effekt mot bröstcancer, mot matstrupscancer , prostatacancer, hjärt- och kärlsjukdomar och mot inflammation, säger Siamak Haghdoost, docent vid Stockholms universitet till Matens pris.

Tomatjuice mot stress

Hans forskargrupp studerar kostens betydelse för hälsan och han har bland annat undersökt effekterna av lykopan och andra antioxidanter.

Bland annat har han låtit testpersoner cykla hårt – och konstaterat att den stress kroppen utsätts för av hård träning nästan helt försvinner om man regelbundet dricker tomatjuice.

Ett test som även Ekots reporter Daniel Öhman deltog i.

I tre veckor drack han två deciliter tomatjuice om dagen – och effekten uteblev inte.

– Fysiskt kände jag ingen skillnad, det är inte så att man får bättre kondition, men den skadliga stressen minskade till en tredjedel, säger Daniel Öhman.

Lykopen är ett rött färgämne som finns i och precis under skalet på tomaterna – det är därför det är lätt att se vilka tomater som innehåller mest lykopen. De är de riktigt röda.

Men mängden lykopan vi får i oss ökar om tomaterna värms upp och mixas.

Allra bäst blir effekten med lite olja, exempelvis olivolja.

Det är därför som tomatjuice och krossade tomater på burk innehåller mer lykopen än färska.

Nyttigare – och dyrare

I somras lät tomatodlaren Susanne Andersson i Bua i Halland forskarna testa hur mycket lykopen hennes tomater innehöll.

Arveto, hennes storsäljare, en vanlig bulktomat av den sort som finns i butikerna innehöll 2,5 mg per 100 gram.

För att få i sig lika mycket lykopen som i ett enda glas tomatjuice måste man äta ett kilo sådana tomater – om dagen.

En annan sort, den mörkröda Flavance, innehåller 6 mg – mer än dubbelt så mycket som den vanliga tomaten.

Den lilla mörkröda cocktailtomaten Annamay innehåller hela 10 mg per 100 gram - fyra gånger så mycket som standardtomaten.

– Alla tomater är nyttiga, det ska vi inte glömma bort, men vi vill ju gärna sälja de här för att de är nyttigare, säger Susanne Karlsson.

Men de nyttigare tomaterna ger inte lika många kilo per kvadratmeter och har därför ett högre kilopris.

Och det är där problemet ligger.

Det är svårt att hitta handlare som vill betala det högre priset – och det gäller att konsumenterna också är villiga att betala ett högre pris.

Måste mogna på plats

För att innehålla så mycket lykopen som möjligt behöver tomaterna också mogna på plantan.

Tomater som plockas omogna för att mogna under transport innehåller relativt låga halter av lykopen.

Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, menar att växtförädlarna har fokuserat för mycket på avkastning och hållbarhet.

När nya plantor har tagits fram för att motsvara kraven från de kommersiella odlarna har många av de viktiga fytokemikaleierna förädlats bort, det gäller inte bara lykopenet i tomater.

– Man har inte alls tittat på näringsinnehåll utan hoppats att att det ska vara oförändrat, säger Irene Mattisson till Matens pris.

Men det är inte bara växtförädlarna och odlarna som kan ändra utbudet – även konsumenterna kan ställa krav, på riktigt röda, ännu nyttigare tomater.

Följ ämnen i artikeln