Brottscentralens tittare har avslöjat sex brottslingar i höst

Publicerad 2015-10-16

Våldtäktsman, åldringsrånare och id-kapare.

Under hösten har hittills sex personer gripits eller identifierats efter att Brottscentralen har visat övervakningsfilmerna.

– Att få prata om polisarbetet och att göra efterlysningar i Brottscentralen är fantastiskt, ett väldigt bra sätt att effektivisera polisarbetet, säger Varg Gyllander, presschef för Stockholmspolisen.

På filmen syns hur två män i Varberg går fram till en 20-årig man med Downs syndrom. De har precis lurat honom att tömma sitt konto på tusen kronor från ur en bankomat. Brottscentralen visar klippet i sändningen och responsen från tittarna blir enorm.

– Vi har aldrig haft så många inne på livechatten på samma gång, det var riktigt stormiga känslor bland tittarna, säger Hanna Aler Sjöqvist som är onlineredaktör på Brottscentralen.

Förföljde och rånade 80-åring

Övervakningsfilmen är bara en av sex som lett till gripanden och identifieringar under hösten. I tisdags greps en 23-årig man i Stockholm sedan han identifierats på övervakningsbilder där han förföljer och senare rånar två äldre kvinnor i södra Stockholm vid två olika tillfällen. En av dem var 80-åriga Doris.

Den 2 september bevakade mannen henne när hon tog ut pengar på Nordeas kontor vid Liljeholmen i Stockholm och följde sedan efter henne på tunnelbanan. När Doris stigit av i Bredäng och börjat gå mot sitt hem attackerade 23-åringen henne så våldsamt att hon föll och bröt armen i fallet. Mannen fick med sig 5 000 kronor och hennes handväska.

– Vi vill tacka de som tipsade, det betydde mycket för oss, säger polisens utredare Therese Åkerlund.

Etisk bedömning

Inför varje publicering gör Aftonbladet en etisk bedömning. 

– Vi visar bilder från övervakningsfilmer där man ser att brottet begås och, oftast, under hot om våld eller med utövande av våld. När gärningsmännen gripits avpublicerar vi filmen eller pixlar de misstänkta brottslingarna, säger Lena Mellin, stf ansvarig utgivare för Aftonbladet.

Här är Brottscentralens övervakningsfilmer:

Överföll och våldtog kvinna vid Skanstull

Natten mellan den 27 och 28 februari i år blev en kvinna överfallen och våldtagen på väg hem från en krog vid Skanstull. Gärningsmannens DNA säkrades och polisen fick en träff i sitt register. Mannen hade fastnat på bild fem år tidigare då han ofredat en kvinna som sov på tunnelbanan. Efter Brottscentralens efterlysning kunde en man gripas veckan därpå och sitter nu häktad för brottet.

Rånade man med Downs syndrom

På övervakningsfilm syns två män som tvingar en ung kille med downs syndrom att tömma sitt konto på 1000 kronor. Händelsen inträffade i Varberg den 8 augusti i år. Brottscentralens efterlysning gav en miljoner visningar och delades av tiotusentals. Bara dagar senare kunde två män gripas efter att ordningsvakter i Södertälje känt igen dem. En man är åtalad misstänkt för bedrägeri, men  nekar till brott.

Bedragerska länsade stulet kort

Den 15 april i år blev en man av med sitt bankomatkort efter en utekväll i centrala Stockholm. Morgonen efter var kortet länsat. Det visade sig att en kvinna fastnat på bild vid flera olika bankomater där hon lyckats ta ut över 15 000 kronor. Kvinnan har använt det stulna kortet tillsammans med rätt kod. En person är identifierad och misstänkt för brottet.

Knuffades ner på tunnelbanespåret

I december förra året befann sig en 45-årig man på fel plats vid fel tidpunkt. Han blev misshandlad och nerknuffad på tågspåren vid Skärmarbrink. Gärningsmannen fastnade på bild och polisen vände sig till Brottscentralen för att få ut bilderna. Kort därefter fick polisen en identitet på personen som nu misstänks för brottet.

Handlade på falska krediter

Mannen fastnade på övervakningsfilm från Tele2:s butik i Sundbyberg. Under våren och försommaren har han vid flera tillfällen synts när han handlar för stora summor på kredit. Han har lyckats handla för tusentals kronor på Tele2, Ikea och Bauhaus. Polisen tror att han är inblandad i betydligt fler bedrägerier. Mannen är identifierad efter att polisen gått ut med övervakningsbilder som visats i Brottscentralen.