Labour öppnar för ny folkomröstning

TT-AFP TT

Publicerad 2018-09-25

Det brittiska oppositionspartiet Labours partiledare Jeremy Corbyn tillsammans med partiets ekonomisk-politiske talesperson John McDonnell vid partistämman i Liverpool.

Labour har med överväldigande majoritet godkänt en motion som öppnar för att partiet kan kräva en ny folkomröstning om brexit.

Premiärminister Theresa Mays besked är att det inte ligger i Storbritanniens intresse att hålla ytterligare en omröstning.

– Jag arbetar med att leverera ett bra avtal med Europa, som ligger i nationens intresse, säger hon i samband med mötet i FN:s generalförsamling i New York enligt Reuters.

Det finns en splittring inom Labour i frågan om brexit precis som inom regeringspartiet Tories. I Labour är ledaren Jeremy Corbyn EU-kritisk medan en majoritet av partiets parlamentsledamöter kampanjade för att stanna i unionen. Men kriget mellan de olika lägren inom Mays parti har blivit mer omskrivet.

Föredrog nyval

Corbyn och partiledningen har, som svar på Mays misslyckade försök att hitta en lösning, velat ha ett nyval i Storbritannien. Han vägrade länge att ge efter för partimedlemmarnas krav på en ny folkomröstning om brexit. I förra veckan vände dock Labourledaren och öppnade för att partiet ska kunna kräva en ny folkomröstning. Något som nu blivit möjligt för partiet.

Premiärminister Theresa Mays misslyckade försök att baxa sin idé om hur skilsmässan ska gå till – den så kallade Chequersplanen – genom parlamentet har stött på kraftigt motstånd. Ministrar har avgått och kritik har riktats mot regeringen, både inom partiet och från Labour.

Mjukare brexit

Labour har till exempel förespråkat att stanna i en tullunion med EU, även om det inte blir den tullunion som finns i dag, säger Catherine Barnard professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge, till TT. Det innebär en mjukare brexit än den som May förespråkar.

Det är mot den bakgrunden som oppositionspartiet Labour under tisdagen röstade om partiets inställning till brexitprocessen. Beslutet innebär att oppositionspartiet nu kan motsätta sig alla avtal med EU som inte möter Labours krav, och hålla dörren öppen för en andra folkomröstning i frågan.

En opinionsundersökning har tidigare visat att så många som 86 procent av Labours medlemmar vill låta britterna åter gå till valurnorna för att avgöra landets framtida förhållande till EU.

Alla de stora fackförbunden är för en ny folkomröstning, enligt Catherine Barnard.

Knäckfråga kvarstår

Men en knäckfråga kvarstår för det splittrade Labourpartiet: Ska en ny folkomröstning innehålla ett alternativ om att riva upp brexit och stanna i EU? Eller ska man bara rösta om hur skilsmässan ska se ut? Tunga partiföreträdare står på olika sidor. Barnard bedömer dock att man kommer att nå en överenskommelse. Tågordningen blir då att först rösta ner Mays Chequersplan i parlamentet för att sedan kräva ett nytt parlamentsval. Om May inte hörsammar kravet, vilket hon inte måste, så kommer man att begära en ny folkomröstning.

– Men det är fortfarande inte speciellt troligt att det blir en andra folkomröstning, tror Barnard.

Följ ämnen i artikeln