Tände eld på sitt rånoffer

Publicerad 2012-09-28

”Det luktade som när man tänder en grill”

Först rånade männen 19-åringen.

Sedan släpade de ut honom i skogen – och tände eld på honom.

– Det luktade som när man tänder en grill, berättar offret.

Den 19-åriga mannen väntade på bussen i Haninge tidigt på morgonen den 30 juni efter en utekväll. På busshållplatsen somnar han – och vaknar av ett slag i ansiktet.

Enligt åtalet som nu väckts i Södertörns tingsrätt är det en 19-årig misstänkt man som utdelar slaget och är drivande i den upp till 40 minuter långa tortyrliknande misshandel.

Efter det första slaget mottog rånoffret sparkar och slag innan de tre gärningsmännen tar hans bankkort och tvingade av honom koden innan de går.

Släpad till skogs

När de inte fick ut några pengar så återvände de till 19-åringen och ville ha mer värdesaker, enligt åtalet.

När de tagit mannens jacka och skor släpar den jämnårige förövaren tillsammans med de andra misstänkta ut offret i skogen.

Målsägande berättar i förhör om hur paniken steg då han plötsligt kände lukten av någon slags tändvätska och hur han blev blöt på ryggen.

– Det luktade bränt som när man tänder en grill, säger offret i förhör.

”Jag höll på att dö”

Den 19-årige mannen som enligt åtalet varit drivande ska samtidigt ha satt en fot i ryggen på offret som därför inte kunde rulla och släcka sin brinnande kropp.

Nedtryckt mot marken hörde han lågorna fräsa i håret och på ryggen utan att kunna röra sig. Medan han skrek av rädsla ska gärningsmannen ha sagt: ”Ge fan i att röra dig”.

– Jag höll på att dö, säger 19-åringen i förhör.

Efter att ha lämnats i en slänt tog sig 19-åringen svårt bränd till ett bostadsområde och slog larm. Rättsintyget visar på allvarliga brännskador över skalp, nacke, rygg, flank och högerarm som riskerar att ge honom permanenta men.

Skyller på vännerna

19-åringen som ska ha varit drivande åtalas för grovt rån och synnerligen grov misshandel. Kompanjonerna, 16 och 18 år, för medhjälp till rånet, de tog emot bankkortet och fick i uppdrag att ta ut pengar.

19-åringen lägger skulden på medhjälparna och hävdar att de rånat, slagits och tänt eld på målsägande och att han själv misshandlats.

Hur han fått offret blod på sig själv och sina jeans kan han inte förklara:

– Det kan ha hänt då vi försökte dra bort honom från kille 1 som bara slog och slog, säger han i förhör.