Nu kommer politikerna till FN:s klimatmöte

Publicerad 2012-12-03

Men det är få som tror på mötets genomslagskraft

Christiana Figueres och Abdullah bin Hamad Al-Attiyah talar under en presskonferens för FN:s klimatmöte i Doha.

Medan politikerna nu förhandlar i Qatar fortsätter klimathotet att växa.

I skottlinjen hittar vi populära svenska turistmål som Thailand och Maldiverna.

– Det är väldigt läskigt, men vi är optimistiska över att vi kan göra något med global hjälp, sa Maldivernas miljöminister i morse.

Lena Ek, miljöminister (c).

I dag anländer politikerna till FN:s artonde klimattoppmöte i Doha, Qatar.

Under mötet ska företrädare från 195 länder diskutera globala miljöproblem och försöka komma fram till gemensamma lösningar, bland annat gällande minskade utsläpp.

Sverige representeras på plats av miljöminister Lena Ek (c).

Kraftigaste uppvärmningen på 20 miljoner år

Men förväntningarna på klimatmötet är inte stora. Politikerna som i dag sätter sig ner vid förhandlingsbordet gör det med dystra siffror i ryggen – och världens skeptiska blickar på sig.

I den klimatrapport som nyligen presenterades av Världsbanken räknar forskarna med 1-2 meters höjning av havsnivån, till följd av en temperaturhöjning på 4 grader.

Skulle prognosen slå in är det den kraftigaste uppvärmningen som skett på 20 miljoner år.

Störst blir konsekvenserna utmed ekvatorn, med katastrofala följder för önationer som Tuvalu och Maldiverna – och en rad lågt liggande städer som riskerar att helt läggas under vatten.

Även på de breddgrader där havet inte kommer att stiga fullt lika mycket blir konsekvenserna allvarliga, med risk för återkommande och omfattande översvämningar i lågt liggande världsstäder som New York, Tokyo och London. Alla populära resmål för svenskar.

Riskerar att helt försvinna

Maldiverna är en av de nationer som riskerar att helt utplånas om inte något görs åt klimathotet. Större delen av landet ligger mindre än en meter över vattenytan, och för tre år sedan manifesterade man sin utsatta position genom att regeringen höll ett sammanträde på havsbottnen.

Men gesten verkar inte ha påverkat opinionen bland världens politiker.

Många svenskar kopplar ihop Maldiverna med semester, långa vita stränder och en unik miljö, men snart kan det alltså vara för sent.

Maldivernas miljöminister Dr Maryam Shakila talade under morgonen med Sveriges radio – där hon trots allt höll en optimistisk ton.

– Det är väldigt läskigt, men vi är optimistiska över att vi kan göra något med global hjälp, menade hon och påpekade att landet skulle stå i första ledet när det kom till att bekämpa klimathotet.

Hennes viktigaste fråga under mötet var att förlänga kyotoprotokollet ytterligare en period, berättade hon.

Thailand drabbades hårdast

Aftonbladet har tidigare skrivit om hur en annan populär turistort för svenskar redan drabbats av miljöförstöring och utsläpp. Under 2011 hamnade Thailand i topp när det kom till de områden som drabbats hårdast av klimatförändringarna.

Främst var det översvämningar som sköljde över landet – och 892 människor dog i sammaband med dessa, samtidigt som de materiella kostnaderna blev enorma.

Många svenskar riktar även blickarna mot grannen Vietnam när semestern ska bokas in. Landet lider också det av klimatförändringarna, och har under åren 1992-2011 landat på plats sex av de tio som drabbats hårdast. 

Landets stora floddeltan är väldigt lågt belägna, och hotar att dränka stora områden när vattennivåerna höjs.

USA får det allt svårare

Men även USA får det allt tuffare. Förra året drog många tornador, våldsamma oväder och intensiva värmeböljor in över landet. Men det verkar inte ha påverkat de sittande politikerna.

De förväntas inte vilja lova någonting som nation – som de måste skriva under på. Trots att de är världens näst största land på växthusgasutsläpp, enligt Sveriges radio.

I stället menar USA att de frivilligt tänker minska utsläppen med 17 procent år 2020, jämfört med 2005.

I samma veva offentliggjordes i dag en ny studie som visar att koldioxidutsläppen ökat med tre procent sedan förra året. Studien publiceras i Nature Climate Change, och kommenteras i pessimistiska ordalag av forskarna som menar att målet om att begränsa temperaturökningen i världen till två grader är osannolikt, rapporterar TT.