Experten svarade på frågor om coronaviruset

Publicerad 2020-02-20

Det nya coronaviruset fortsätter att spridas och nu har 2 130 dödsfall rapporterats, framförallt i Kina.

Folkhälsomyndighetens chef på avdelningen för mikrobiologi, Karin Tegmark Wisell, svarade på läsarnas frågor om smittan.

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens chef på avdelningen för mikrobiologi, svarar på läsarnas frågor om coronasmittan. Ställ din fråga redan nu. 

  • Karin Tegmark Wisell
    20 feb 2020

    Nu avslutar vi chatten, tack för alla era frågor! Den som har fler frågor eller söker mer information kan läsa Folkhälsomyndighetens frågor och svar.

  • Karin Tegmark Wisell
    20 feb 2020

    Hej vick, viruset förökar sig i kroppens celler och orsakar framförallt i lungvävnaden en inflammation med påföljd att vävnaden tappar sin ordinarie/vanliga funktion. Riktigt svårt sjuka patienter får också komplikationer i andra organ. 

  • 20 feb 2020

    vad är det viruset gör mot kroppen?

    vick
  • Karin Tegmark Wisell
    20 feb 2020

    Hej Carl-Johan, från de senaste sammanställningarna visas att de flesta har en inkubationstid på mellan 4-5 dagar. Det förekommer de som har längre inkubationstid, upp till 12-13 dagar. Enstaka fall finns rapporterade med ännu längre inkubationstid, men det är extremt få. Jag delar inte din uppfattning om att de flesta experter menar att sjukdomen framförallt smittas av de utan symptom. Det finns flera studier som stödjer att de utan symptom inte orsakar någon nämnvärd smittspridning. 

    Dödligheten rapporteras kring 2 procent, men sannolikt finns ett stort mörkertal med mild sjukdom som aldrig kommer till hälso- och sjukvårdens kännedom, varför denna siffra förväntas sjunka något.

    Den stora merparten av fall utanför Kina (90 procent) har inte orsakat någon smittspridning. Dock finns rapporter om enstaka fall som har orsakat större smittspridning till 10-15 personer. Dessa hör mer till undantag än det vanliga. Men viktigt att tidigt identifiera fall med symptom så att alla kan vidta försiktighetsåtgärder för att inte sprida smittan vidare. 

  • 20 feb 2020

    Hej, skriver upprepade gånger att de är bara de som visar symptom som smittar och att det är ca en veckas inkubationstid. De flesta experter verkar överens om att det är precis tvärtom, dvs att det är folk som är smittade men inte uppvisat symptom som smittar och att det är just det som gör det så svårt. Dessutom så rapporteras det snarare om inkubationstider i intervallet 2 till tom kanske 3 veckor då inga eller få symptom uppvisas men likväl smittar den infekterade. Dessutom är ju smittsammheten mycket högre än sars/mers och dödligheten i nivå med spanska sjukan hittills. Hur resonerar du?

    Carl-Johan
Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.