Jämnt när SPD valde ledare – ny omgång väntar

TT TT-Reuters

Publicerad 2019-10-26

Finansminister Olaf Scholz och hans medkandidat Klara Geywitz fick flest röster när tyska SPD röstade om ny partiledare. Arkivbild

Det blev jämnt när Socialdemokraterna i Tyskland röstade om ny partiledare. Två kandidatpar går nu vidare till en andra omgång.

Valet kan avgöra om partiet ska stanna kvar i Angela Merkels regeringskoalition eller gå i opposition.

När rösterna från SPD:s 426 000 medlemmar hade räknats hade finansministern och vicekanslern Olaf Scholz och hans mindre kända parhäst Klara Geywitz från östra Tyskland fått flest röster, 22,7 procent. Strax efter kom Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken med 21,0 procent.

Eftersom ingen nått upp till 50 procent blir det en andra, avgörande valomgång. Det nya ledarparet ska officiellt väljas på en partikonferens i december, men det ses mest som en formalitet.

Täta ledarbyten

Oavsett vem som vinner kommer partiet framöver att företrädas av två partiledare eftersom kandidaterna har valt att ställa upp i par.

De tar över Tysklands äldsta parti i en turbulent tid. Den förra partiledaren Andrea Nahles avgick i juni efter bara ett år på posten, till följd av ett historiskt dåligt EU-valresultat. Hennes företrädare Martin Schultz klarade sig bara kvar på posten i elva månader.

Kan bli nyval

Utgången av ledarstriden får stor betydelse för det tyska regeringssamarbetet. Många medlemmar vill att SPD ska hoppa av koalitionen med Merkel eftersom de anser att Socialdemokraterna har fått kompromissa för mycket.

Scholz och hans medkandidat är uttalat för att stanna i koalitionen medan Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken lämnat öppet för att hoppa av.

Om SPD lämnar regeringen kan det leda till nyval eller att Merkels kristdemokrater väljer att bilda en minoritetsregering – en lösning som inte är populär i det stabilitetsälskande Tyskland.

ANNONS