Teorin: Så ska Putin sitta kvar vid makten – bildar en helt ny stat

Publicerad 2019-10-23

MOSKVA. Dmitrij Oresjkin tycker att väst inte riktigt förstår vad som driver Rysslands president Putin.

– Putin får energi av att ta risker, säger han. Han älskar hemliga operationer. Han vill framstå som den coolaste killen i kvarteret.

En sak är analytiker Oresjkin säker på: Putin kommer inte att avgå frivilligt.

Vi sitter hemma i den politiske analytikerns rikt utsmyckade vardagsrum i ett flerfamiljshus där man måste passera en låst grind för att komma in på området. Oresjkins hund skäller ilsket. Husse kliar honom bakom örat.

Sådana varma känslor hyser han inte för president Vladimir Putin. Han beskriver Putin som en numera sorglig figur.

Förre presidenten Boris Jeltsin litade på Putin när han dubbade honom till sin kronprins. Att Putin inte skulle skada honom.

– Men Putin litar inte på någon, säger Oresjkin. Han ser alla muntliga garantier som värdelösa. Han ser som sin enda garanti att ha makten över militären och underrättelsetjänsterna i sina händer.

Putin skakar hand med Jeltsin, samma dag som Jeltsin avgår 1999.

Därför är den skäggprydde analytikern, vars analyser ofta sänds av den frispråkiga radiostationen Echo Moskvy, helt säker på att Putin inte tänker avgå när hans sista mandatperiod går ut 2024.

– Han törs helt enkelt inte ta risken att efterträdaren inleder rättsliga processer mot honom eller på annat sätt försöker röja honom ur vägen. Även om han skulle tröttna på att vara landets ledare har han i praktiken inget annat val än att fortsätta.

Kan bilda en ny stat

Exakt hur det kommer att gå till vet ingen. Men spekulationerna bubblar hela tiden under ytan. Oresjkin menar att Putin tycker om att vara oberäknelig. Som när han inför valet 2012 bytte position med premiärministern Dmitrij Medvedev. Därför tror han inte att Putin kommer att upprepa samma trick.

Den främsta teorin just nu är att Putin låter slå ihop Ryssland och Vitryssland till en ny stat med en ny gemensam konstitution. Det skulle göra det möjligt för Putin att ställa upp i val för åtminstone två nya presidentperioder.

Putin kommer inte att avgå frivilligt, enligt experterna.

Problemet är bara att den vitryska befolkningen är emot projektet liksom Vitrysslands diktator Alexandr Lukasjenko. Det blir svårt för Putin att tvinga fram ett samgående.

Ett alternativ är att gå ihop med Kazakstan vars ledare verkar vara villig att kliva åt sidan eller i värsta fall med Sydossetien som är en del av Georgien som Ryssland ockuperat och gjort till en egen stat som i stort sett inga länder erkänt. Men som förevändning för att fixa nya presidentperioder kan det fungera.

Putins stjärna har dock börjat dala. Det oberoende opinionsinstitutet Levada Center har mätt Putins popularitet sedan början av 2000-talet.

Rekordtapp för Putin

– Någonting har definitivt hänt de senaste åren, säger Ekaterina Kochergina, analytiker på Levada Center. I mars i år sjönk Putins popularitet från 80 procent till 63. Ett så kraftigt fall har Putin aldrig tidigare haft. Sannolikt är det knutit till den mycket impopulära höjningen av pensionsåldern.

När människor först protesterade mot planerna lovade han att modifiera höjningen men i slutändan gjordes inget annat än kosmetiska ändringar. Trots det är 54 procent av ryssarna beredda att rösta på Putin även efter 2024 då han egentligen inte får ställa upp.

Ekaterina Kochergina, analytiker på Levada Center.

– Det beror inte på att folk gillar hans politik utan för att de inte ser att det finns någon annan som skulle kunna ta över, säger Ekaterina Kochergina som tar emot oss i ett konferensrum med kurvan från de senaste 15 årens opinionsmätningar om Putin utskrivna på A4-papper.

Det finns också ett annat mått på Putins minskade popularitet. 24 procent av ryssarna tycker att Putin klarar av att hantera vilka problem som än dyker upp. En klar nedgång mot de 39 procent som svarade ja på samma fråga för tio år sedan.

Nytt krig?

Inte heller Ekaterina Kochergina tror att Putin avgår frivilligt.

– Han är rädd att allting då kommer tas ifrån honom. Han är en diktator som inte har någonstans att ta vägen.

Hon tror att regimen tolererar Levada Center därför att de trots allt inte utgör något allvarligt hot mot regimen. Men man har försökt göra deras arbete svårare genom att lista dem som ”utländsk agent” för tre år sedan. Detta trots att de inte tar emot några pengar från utlandet.

Dmitrij Oresjkin står inte heller högt upp på Kremls favoritlista men den typen av kritik från akademiker tolereras så länge den inte är regimhotande.

Fruktskålen på Oresjkins vardagsrumsbord ser mer ut som ett stilleben än som något man tar ett äpple ur.

Jag frågar om han tror Putin kommer att starta ett nytt krig för att stanna kvar vid makten. Oresjkin sätter ihop handflatorna och funderar.

Spionspel

– Allt är möjligt. Problemet är att Putin förlorat överraskningsmomentet, svara han. Efter Krim vet alla vad Putin är kapabel till och är förberedda. Att han skulle våga sig på att anfalla Baltikum är inte troligt. Inte heller Sverige och Finland. Svaret från väst skulle bli mycket kraftigt. Rysslands krig i Syrien är inte längre särskilt populärt på hemmaplan. Men presidenten kommer att vilja överraska.

Dmitrij Oresjkin säger att Putin tycker om att vara oberäknelig.

Enligt Oresjkin ser Putin politiken som ett spionspel. Kanske inte så konstigt för en före detta agent forstrad inom KGB.

– Putin älskar att ta risker. Det är en drivkraft som ger honom energi. Därför ser vi operationer som mordförsöket på Sergeij Skripal i Storbritannien och mordet på FSB-agenten Alexander Litvinenko i London. Putin vill inte vara en förutsägbar ledare som Angela Merkel. Han vill vara spelets mästare.

Enligt Oresjkin lider Putin av ett mindervärdeskomplex och söker hela tiden uppskattning och beundran.

– Han vill att västvärlden ska respektera honom och se honom som en stor ledare. Han vill att det ryska folket ska se honom som en vinnare.

”Vill vara coola killen”

Den ryske analytikern tycker inte riktigt att väst förstår Putins mentalitet.

– Han vill vara den coola killen. Den coolaste av alla. Han ser annekteringen av Krim utan att nästan ett skott avlossades som en symbolisk seger som gör honom cool. Putin uppfattar inte att hans beteende samtidigt orsakar landet en massa förluster. Han fick Krim men fick betala ett högt pris i form av sanktioner och att Ryssland blev en paria i västvärlden. Men så länge han kan visa att Ryssland kan skapa sina egna regler och spela efter dem så är han nöjd.

Han ser det som uteslutet att Putin skulle lämna tillbaka Krim.

– Putin ångrar inte Krim. Han ser det som en av sina främsta framgångar. Något han kommer att bli ihågkommen för.

”Putin vill vara spelets mästare”, säger Dmitrij Oresjkin.

Oresjkin grabbar ett exemplar av sin senaste bok om Ryssland som fått den ironiska titeln ”Dzhugashvili”, Josef Stalins riktiga efternamn. Han slår upp en sida som innehåller grafik över stödet för Förenade Ryssland, Putins parti.

Spänningar byggs upp

Den visar att stödet är extremt högt i östra delarna av Ryssland medan det är mycket lågt i storstäder som Moskva och Sankt Petersburg i de västra delarna av Ryssland.

– Det finns en väldigt stark nostalgi för Sovjetunionen. En spänning håller på att byggas upp mellan storstadsmänniskorna som vill ha demokrati och befolkningen i öst som stöttar Putins auktoritära metoder. Om demokratiska värderingar vinner är det risk att landet slits sönder. Putin lyckas än så länge hålla ihop det.

Men Oresjkin tror inte att det håller i längden.

– Jag fruktar att något stort kommer att hända inom 20-30 år. Exempelvis ett inbördeskrig där Ryssland bryts sönder.