Experter: Wallins vittnesmål spelade stor roll

Malin Johanson/TT

Publicerad 2019-08-30

Cissi Wallins inlägg på Instagram ses som ett startskott på den svenska metoo-rörelsen. Arkivbild.

Tusentals kvinnor gick under metoo-hösten 2017 ut med vittnesmål om sexuella trakasserier.

Cissi Wallins Instagraminlägg var ett av de första. Inlägget har nu lett till åtal – men blev också ett av de mest uppmärksammade och banade väg för andra.

I samband med att hashtaggen metoo fick fart runtom i världen namngav kolumnisten och debattören Cissi Wallin journalisten Fredrik Virtanen. Under flera år hade hon då berättat om en "mäktig medieman" som våldtagit henne 2006. Wallins berättelse beskrivs ofta som en början på metoo-rörelsen i Sverige.

– Man kan definitivt konstatera att det spelat roll, väldigt stor roll. Dels för att många uppfattade henne som modig som gjorde det här. Det råder ingen tvekan om vad som händer en kvinna som går ut offentligt – samhället sluter inte upp bakom henne, säger Elza Dunkels, internetforskare vid Umeå universitet.

Plattformen viktig

Hon påpekar samtidigt att det även kan ha fått många att inte våga berätta:

– Att man då såg vad Cissi Wallin blev utsatt för och själv kanske inte ville berätta, säger hon.

Kriminologen Nina Rung ser också Cissi Wallins historia som någon form av startskott för de tusentals vittnesmål som sedan följde. Hur stor betydelse namngivningen av en person har är dock svårt att säga, påpekar Rung.

– Det som har haft effekt är att kvinnor med stora plattformar började berätta, vilket gjorde att många följde på. Hade kvinnor berättat ändå, utan namngivning? Jag tror det. För det har ju gjorts tidigare, säger hon.

Inte för 20 år sedan

Elza Dunkels poängterar vikten av Cissi Wallins inlägg, men säger samtidigt också att vittnesmålen förmodligen hade sett dagens ljus ändå.

– Det är svårt att säga vad som hade hänt om hon inte gjort det. Metoo uppstod inte i ett vakuum. Man kan se det som en kontinuerlig utveckling som möjliggjorde det här, metoo hade aldrig kunnat hända för 20 år sedan. Det är tålmodigt arbete som har lett fram till att det gick, men jag tror att det var viktigt som ett startskott, säger Elza Dunkels.

Cissi Wallin har åtalats för grovt förtal av Fredrik Virtanen. Han har blivit anklagad för att ha våldtagit henne 2006. Fredrik Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna. Fallet har utretts av polis och lades ned för flera år sedan.