Bolsonaro skippar franska pennor

TT-AFP

Publicerad 2019-08-31

Brasiliens president Jair Bolsonaro dissar franska pennor. Arkivbild.

Tonen mellan Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans franske motsvarighet Emmanuel Macron har under den senaste veckan surnat rejält. Bolsonaros senaste drag är att bojkotta kulspetspennor av det franska märket Bic.

– En penna av (det brasilianska) märket Copactor duger, och inte Bic, sade han under en livesändning på Facebook härom dagen.

På frågan om varför han byter pennmärke svarade han "för att det är franskt".

De flesta Bic-pennor som säljs i Brasilien tillverkas i det franska företagets fabrik i den brasilianska staden Manaus i Amazonas.

Bolsonaro har tidigare uttalat sig om att han använt just de billiga Bic-pennorna och sagt att det är ett tecken på åtstramningar efter hans företrädares utgifter.

Bolsonaros irritation över den franske presidenten började när Macron i spetsen för G7-länderna förra veckan kallade Amazonasbränderna för en internationell kris och erbjöd Brasilien ekonomisk hjälp för att bekämpa bränderna i Amazonas. Macron sade även att Bolsonaro ljugit om Brasiliens hållning gällande klimatförändringar.

Bolsonaro svarade med att säga att Macron har en "kolonialistisk mentalitet". Den brasilianske presidenten vägrar dessutom vidare samtal med Macron om den franske presidenten inte tar tillbaka vissa uttalanden om Brasilien.