Stor oro för smittrisk efter evakuering

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-01-30

Invånare i två sydkoreanska städer protesterar mot att de som evakueras från kinesiska Wuhan ska sättas i karantän i närheten av deras hem och skolor.

Rädslan för att smittan ska sprida sig är stor. Samtidigt arbetar många andra länder för att hämta hem sina medborgare.

Tusentals utlänningar finns bland de miljoner människor som befinner sig i staden Wuhan, där det nya coronaviruset började spridas vid årsskiftet.

Sedan en vecka tillbaka får inga vanliga flyg lämna staden. Syftet är att undvika ytterligare spridning av det nya viruset, men nu har Kina beslutat att specialchartrade flygplan ska få hämta turister från staden.

Luftfartsmyndigheten har bett flygbolagen att inte stoppa friska invånare i Wuhan från att gå ombord på planen.

Flera hundra människor har flugits ut de senaste dagarna till Tokyo, Singapore och Kalifornien.

Blockerar vägar

Runt 700 sydkoreaner befinner sig i Wuhan och de första av dem väntas lyfta i dag efter att flyget försenats av okänd orsak, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Under onsdagen har invånare tagit till traktorer för att blockera vägar till anläggningar som är tänkta att bli karantäner i de sydkoreanska städerna Asan och Jincheon, runt åtta mil söder om huvudstaden Seoul.

Inrikes- och säkerhetsministern Chin Young möttes av äggkastning och svordomar när han anlände till platsen och visst tumult uppstod.

– Om det är så säkert, varför tar du dem inte till ditt hem? skrek en deltagare i protesten.

Sydkoreas president Moon Jae-In uppmanar landets invånare att inte ge efter för rädslan i samband med att regeringen förbereder evakueringen.

– De vapen som kommer att skydda oss från det nya coronaviruset är inte rädsla och motvilja, utan tillit och samarbete, säger han i ett tal där han fördömer "falska nyheter" som han anser lett till överdriven oro.

Skickar i väg barn

Regeringen har planerat att isolera de som hämtats hem från Wuhan i minst två veckor på anläggningarna för att kunna utesluta smitta, men de demonstrerande vill att de ska ligga längre bort från hem och skolor i Jincheon, där många oroliga nu skickar i väg sina barn för att bo med släktingar i andra städer.

Moon Jae-In försöker lugna invånarna och säger att de första evakuerade bara kommer att vara personer som inte har några symptom, men att de ändå kommer att isoleras.

– Regeringen kommer att vidta åtgärder för att säkerställa att de boende i områden där anläggningarna finns inte behöver oroa sig, säger han.

Fyra personer med viruset har rapporterats i Sydkorea. De har alla kommit hem från besök i staden Wuhan.

Kritik mot australisk plan

Även Australien planerar att hämta hem australiska medborgare som befinner sig i Wuhan. De flesta av dem har dubbla medborgarskap. Landet har tidigare meddelat att de evakuerade ska sättas i karantän i två veckor på Julön, runt 150 mil från australiskt fastland.

Kritik har riktats mot beslutet att ta emot de evakuerade på Julön, där tusentals flyktingar placerades mellan 2002 och 2018. Men enligt inrikesminister Peter Dutton har landet inget annat val.

– Människor måste inhysas någonstans i upp till två veckor. Jag kan inte tömma ett sjukhus i Sydney, Melbourne eller Brisbane, säger han.

– Jag har ingenstans där vi kan hysa vad som kan bli hundratals människor, och Julön är byggt med det syftet.

Runt 600 australier har meddelat regeringen i Canberra att de befinner sig i Wuhan, men premiärminister Scott Morrison säger att det inte är klart hur många av dem som vill lämna Kina.

Andra länder som vidtar åtgärder för att hämta hem sina medborgare från Wuhan är Indien, Indonesien, Japan, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Sri Lanka, Thailand, USA, Frankrike, Tyskland, Spanien, Algeriet och Marocko.

Sammanlagt har minst 170 människor avlidit i sviterna efter det nya viruset i Kina, och över 7 700 har insjuknat.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen