Värmeböljor tvingar sillgrisslorna att överge ungarna

Publicerad 2023-02-24

Forskare använder värmekamera för att studera sillgrisslorna. Vid några tillfällen uppmättes över 47 grader i direkt solljus. Då lämnade många av de vuxna fåglarna sina ägg och ungar ensamma på klippan, något de annars bara gör vid stora störningar eller födobrist.

I takt med pågående klimatförändringar blir sommarens värmeböljor både längre och kraftigare. Det kan medföra direkta och allvarliga konsekvenser för flera djurarter. Särskilt utsatta är djur som har svårt att söka skydd. Forskare har studerat hur höga temperaturer och solsken påverkar sillgrisslor, en havsfågel som är anpassad för arktiska och subarktiska miljöer.

Den nya studien har gjorts på Stora Karlsö utanför Gotland, som har Östersjöns största koloni av sillgrisslor.

Många havsfåglar häckar under årets varmaste månader på klippor och stränder, där de exponeras för vädrets växlingar.

– Detta gör fåglarna väldigt sårbara för höga temperaturer och solsken. Under värmeböljorna i slutet av juni 2020 och 2022 var det riktigt illa och flera ägg och ungar från vårt studieområde gick förlorade. Med pågående klimatförändringar talar allt för att värmeböljor kommer bli ett allt större problem, kommenterar Agnes Olin, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i ett pressmeddelande.