Frätande vätska på lekplats i Umeå – en flicka till sjukhus

Publicerad 2023-07-12

Arkivbild.

En behållare med farlig, frätande vätska exploderade vid lunchtid i en äventyrslekpark i Umeå.

En flicka under fem år har förts till sjukhus med ambulans.

Efter kontakt med nationella bombskyddet destruerade polisen en ytterligare behållare.

SOS larmades vid lunchtid om utsläpp av ett farligt ämne vid en lekpark vid Nydala i Umeå. Det visade sig vara två behållare som innehöll någon form av vätska. En av dem ska ha exploderat.

I samband med det skadades en flicka under fem år. Hon fördes med ambulans till sjukhus där man konstaterade att skadorna var lindriga.

– Vi har fått till oss att det kan vara osmällda flaskor och det är oklart vad det är för frätande vätska, säger Felicia Grape vid räddningscentralen Nord.

Vilken typ av vätska de innehåller är oklart, men den ska vara frätande.

Polisen misstänker att behållarna innehållit ämnen som tillsammans skapat ett tryck som lett till explosionen.

Polisen efterlyser tips

En av behållarna var fortfarande hel när polisen kom dit. Efter samråd med nationella bombskyddet destruerades föremålet.

Vid 14.30-tiden hävde polisen avspärrningarna. Nu söker polisen efter personer som kan ha sett något det senaste dygnet.

– Vi har inga uppgifter om hur behållarna har hamnat där eller vem som kan ha lagt dem. Det bor mycket människor och rör sig mycket personer vid lekplatsen, säger Marie Andersson, presstalesperson polisregion Nord.

Senare meddelar polisen att en förundersökning gällande framkallande av fara för andra samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor inletts.

Följ ämnen i artikeln