Matkriget ska lösas i indisk domstol

Publicerad 2024-02-23

Butter chicken är en av de mest populära rätterna i Indien.

Butter chicken är en av de populäraste indiska maträtterna världen över.

Men en familjekonflikt om vem som egentligen uppfann rätten har brutit ut.

Matkriget ska nu avgöras i Högsta domstolen i Delhi.

1947 flydde Kundan Lal Gujral från staden Peshawar under den blodiga konflikten som delade Indien och Pakistan. Gujral landade i Delhi där han öppnade restaurangen Moti Mahal.

Den blev snabbt populär och har besökts av bland annat Indiens första premiärminister och USA:s tidigare president Richard Nixon.

Men i köket stod även Gujrals kusin, Kundan Lal Jaggi, vilket är ursprunget till dispyten.

Kräver 20 miljoner i skadestånd

Jaggis ättlingar öppnade 2019 restaurangen Daryaganj för att hedra hans kulinariska arv.

Båda restaurangerna hävdar nämligen att deras Kundan uppfann butter chicken, vilket de använt i sin marknadsföring.

Den infekterade konfliken har lett till en över 2 500-sidor lång stämningsansökan där Moti Mahal anklagar Darayaganj för att de felaktigt tar åt sig äran, rapporterar Aljazeera.

Kundan Lal Gujral skapade kycklingrätten när han använde en tomatbaserad sås för att den överblivna kycklingen inte skulle bli torr, enligt hans barnbarn Manish Gujral.

Men det motsätter sig Raghav Jaggi, barnbarn till Kundan Lal Jaggi.

Raghav berättar en historia där hans farfar använde såsen för att dryga ut en måltid eftersom det bara fanns några få kycklingbitar kvar.

Men Moti Mahal kräver 20 miljoner rupier i skadestånd för varumärkesintrång, vilket motsvarar uppemot 2,5 miljoner kronor.

Dessutom vill de att Daryaganj inte längre ska få hävda att deras farfar uppfann butter chicken.

Högsta domstolen i Delhi.

”Allt bubbelvatten är inte champagne”

Moti Mahals agerande kan påverka matindustrin i hela Indien, enligt Tulasi Srinivas, professor i antropologi vid Emerson College i Boston. Hon växte själv upp i Delhi och har ätit på Moti Mahal flera gånger.

Srinivas skriver ofta om sydasiatisk matkultur och menar att originalitet kan skapa lönsamhet för många restauranger.

”Om du hävdar att du är den ursprungliga skaparen av något så översätts det till pengar”, säger hon och tillägger:

”Allt bubbelvatten är inte champagne, eller hur?”.

Inte första matkriget

Det här är inte den första matdispyten som väckt stor uppmärksamhet.

2018 lyftes ett annat fall i Högsta domstolen i Delhi, mellan två kebabrestauranger som stred om rätten till varumärkesnamnet ”Tunday Kababi”.

Kina hamnade 2020 i bråk med Sydkorea när de hävdade att fermenterad kål, även känd som kimchi, kommer från det kinesiska köket.

Senegal, Ghana och Nigeria hävdar alla att de ligger bakom jollof rice, långkornigt ris som tillagas med tomater, lök och kryddor.

Men vem som får det sista ordet i kycklingbråket lär dröja.

Nästa gång butter chicken-målet ska upp i rätten är i slutet av maj. Men på grund av det trögrörliga indiska rättsystemet kan det ta flera år innan konflikten är löst.

Följ ämnen i artikeln