Irritation i Trumplägret: ”Förstår inte varför Haley är kvar i racet”

Publicerad 2024-03-04

EL PASO, TEXAS. Texas är en av de delstater där stödet för ex-president Trump är som störst och irritationen mot Nikki Haley som starkast.

– Jag förstår inte varför hon fortfarande är kvar i racet, säger Irene Armendariz-Jackson, republikan som försöker bli vald till kongressledamot för El Paso.

Den 5 mars går 15 delstater till primärval samtidigt i det som kallas Super Tuesday. Ett rekordstort antal delegatsröster delas ut inför partikonventen i sommar.

Hos republikanerna ligger Donald Trump oerhört bra till. Han har vunnit samtliga de primärval och nomineringsval som hållits hittills. 

Utom i liberala Washington DC där Nikki Haley lyckades kamma hem sin första och hittills enda vinst.

Trots de dåliga odds hon har emot sig har Haley som enda återstående utmanare vägrat kasta in handduken. Något som retat gallfeber på Trump och många av hans anhängare.

Hon har dessutom på sina valmöten ifrågasatt Trumps ålder och mentala kapacitet. Hon har riktat stark kritik mot honom för att vara ”rubbad” och en ”narcissist” som bara tänker på sig själv och inte bryr sig om det amerikanska folket.

Donald Trump.

”Spara dina pengar, syster”

Att Haley hängt sig kvar innebär att Trump inte ens efter supertisdagen kommer att ha samlat tillräckligt med delegater för att kamma hem partiets nominering. Gränsen går vid 1215 delegater.

En siffra som Trump kan komma upp i tidigast den 12 mars då fyra medelstora delstater håller sina primärval.

De delstater som delar ut flest delegater i dag är de befolkningsmässigt största, Kalifornien och Texas.

Irene Armendariz-Jackson.

Irene Armendariz-Jackson vill inte direkt uppmana Nikki Haley att kasta in handduken efter Supertisdagen. Men hon har ändå ett råd till den före detta guvernören i South Carolina.

– Spara dina pengar, syster. Det är ändå uppenbart att det i slutänden blir Trump som blir partiets kandidat. Vi gillar inte det republikanska etablissemanget som Haley tillhör. Vi är en populistisk rörelse som arbetar för folket. Trump är vår man.

Vi träffas på republikanernas partihögkvarter i El Paso som ligger i en förort nära flygplatsen. Vi får hålla till i det stora konferensrummet som är belamrat med valmaterial och har en stor affisch på vägen med det republikanska partiemblemet. 

Viktig finansiär drog sig ur

Irene Armendariz-Jackson ser inte Haley som en verklig utmanare. Mer som ett irritationsmoment.

– Trump spelar i en helt egen liga. Hon är irrelevant.

Det verkar som även en del av Haleys stora donatorer börjar dra öronen åt sig. Stiftelsen som stöttas av miljardären Charles Koch meddelade efter hennes valförlust i hemstaten South Carolina att de inte längre kommer att finansiera hennes kampanj.

I stället kommer de att satsa sina pengar på nyckelval till kongressens båda kamrar.

Nikki Haley.

De ser fortfarande Haley som den bäste utmanaren mot Trump men tycker inte längre att det finns en verklig chans att förhindra att Trump blir det republikanska partiets kandidat.

Kochs omsvängning är ett hårt slag för Haley men hon har fortfarande andra finansiärer som gjort det möjligt för hennes att driva kampanjen vidare till Supertisdagen.

Olivia Perez-Cubas, talesperson för Haleys kampanj säger att de har ”tillräckligt med bränsle” för att fortsätta kampanjen.

Men frågan är hur det ser ut efter att hon förlorat i alla 15 delstater som avgörs i dag. Även om Trump saknar ett antal delegater för att allt ska vara klart blir det i praktiken omöjligt för Haley att vinna. Många bedömare här i USA tror därför att hon hoppar av efter tisdagen eller senast den 12 eller 19 mars då nya primärval hålls och där Trump kan få så många delegater att hans försprång blir ointagligt.

Biden granskas noga

Formellt finns det inget som hindrar henne från att fortsätta pressa Trump precis som vänsterkandidaten Bernie Sanders gjorde mot Hillary Clinton i valrörelsen 2016. Men i praktiken blir det en ”mission impossible”.

Haleys chanser att få hoppa in som presidentkandidat i sista minuten har också minskat eftersom den viktigaste rättegången mot Trump skjutits på framtiden och flera av de andra rättsprocesserna är i fara.

Det juridiska hotet mot Trump är inte undanröjt men just nu ser det ut att ha minskat.

På demokraternas sida är Joe Bidens nominering given. Så länge han inte blir sjuk eller väljer att hoppa av före november.

Hans ålder ifrågasätts alltmer och alla hans framträdanden granskas noga för tecken på fysisk och mental oförmåga. Tyvärr för Biden framträder hans ålder och bräcklighet allt tydligare för varje vecka som går.

Men även Trump blir mer förvirrad. I helgen kallade han Biden för Obama.

Aftonbladets team i Texas: Fotograf Jerker Ivarsson och reporter Wolfgang Hansson.